Basketbal

Hanáci jsou bez bodů a bez Čermáka. SK Haňovice – Haná Prostějov 4:3 (2:0)

Foto Oldřich Lošťák

V 8. kole 1. B třídy skupiny B Olomouckého KFS zamířili Hanáci do Haňovic. Už v 6. minutě vyrobili hosté chybu v obraně a Dostál otevřel skóre zápasu – 1:0. Ve 14. minutě zahrával hostující Typner trestný kop a míč z hlavy Krupičky šel těsně vedle domácí branky. O pět minut později se dostal do gólové šance hostující Gábor, ale také jeho střela těsně minula Prachařovu branku.

V 31. minutě podnikli domácí po dlouhém nákopu brejk a Otava zvýšil na 2:0. Ještě v 37. minutě vyrazil hostující Lošťák míč po opakované střele domácích útočníků. V 55. minutě navýšili domácí Navrátilem na 3:0. Po této obdržené brance dostali Hanáci křídla a během 11. minut vyrovnali. Nejprve nahrál Krupička v 56. minutě Novákovi a ten křížnou střelou ke vzdálenější tyči snížil na 3:1. O tři minuty později Gábor přihrál Novákovi a ten zblízka prostřelil Prachaře – 3:2. V 67. minutě za tlaku hostí skončila střela Typnera za zády Prachaře – 3:3!

Basketbalisté v Prostějově zaútočí na první titul sezony

Foto Orli Prostějov

Ve dnech 17. a 18. února se v hale Sportcentra DDM Prostějov odehraje finálový turnaj Českého poháru v basketbale mužů. Turnaj je organizován za finanční podpory Statutárního města Prostějova. O celkové vítězství v rámci turnaje Hyundai FINAL 4 se utkají se čtyři nejlepší celky poháru.

„Účastníci čtyřčlenného klání musí cestou do Hyundai FINAL 4 překonat nejednu překážku. Základní části Českého poháru se totiž účastní nejen týmy nejvyšší soutěže Kooperativa NBL, ale také družstva ze dvou nižších soutěží. Účastnická listina Hyundai FINAL 4 je už ze tří čtvrtin zaplněna. O obhajobě titulu stále mohou snít v klubu BK JIP Pardubice.

Orli a 1. SK dostanou peníze. Rada doporučuje zastupitelstvu dva miliony

ilustrační foto

Rada města Prostějova rozdělovala další finance mířící do sportu. O tom, zda budou nakonec klubům poskytnuty, rozhodnou na svém jednání zastupitelé. Finance by měly putovat dvojici subjektů, 1. SK Prostějov z. s. a BCM Orli Prostějov. 

" V případě schválení dotace organizaci 1. SK Prostějov z. s. bude poskytnuta veřejná podpora v režimu de minimis. Všechny finance půjdou sportovcům jako podpora činnosti klubů," uvedla náměstkyně Ivana Hemerková. 

1.SK Prostějov z. s. má přislíbenu podporu ve výši 1.750.000 korun, BCM Orli Prostějov, spolek pak 500.000,- korun. 

Příjemce je oprávněn a zavazuje se dotaci použít v souladu se sjednaným účelem do 31. 12. 2016 a vyúčtování dotace odevzdat do 31. 1. 2017. (red)

TJ OP hledá malé basketbalistky!

ilustrační foto plakát

Máte doma děvče vzrostlé postavy? Co tak je přihlásit do basketbalového týmu. TJ OP Prostějov hledá mladé hráčky ročníků 2004 – 2008.

„Nábor se uskuteční ve čtvrtek 9. června od 17,30 hodin a v úterý 26. června od 16 hodin v tělocvičně ZŠ Železného,“ zve Martina Kalábová. (red)

 

Prostějovští Orli se na ČT Sport bijí s Tury

Ilustrační foto ARIETE Prostějov

V rámci 29. kola KNBL zajeli prostějovští basketbalisté na východ Čech, do Svitav. Utkání přenáší ČT Sport od 20.10 hodin.

Svitavští Tuři jsou podle hlavního trenéra Zbyňka Choleva pod košem jsou velmi silní, rychlí a zkušení. Jejich pivoti mají doskoky i body. Tak držme pěsti v přímém přenosu! (red)

Ivan Pospíšil skončil u ženského basketbalu

Foto tjopprostejov.cz

 

Změny nastaly u ženského basketbalového oddílu TJ OP Prostějov. Z pozice šéfa klubu odstoupil Ivan Pospíšil, na jeho místo byl zvolen Zdeněk Hrabal.

Místopředsedou je Marek Schindler, novým hlavním koučem ženského „áčka“ se stal Pavel Švécar, který vytvoří dvojici s úspěšným trenérem Željkem Živkovičem. Živkovič ponese i nadále hlavní odpovědnost za výkony a výsledky extraligových juniorek a kadetek, kde mu vypomáhají Martina Kalábová s Václavou Mazalovou.

Ivan Pospíšil nadále zůstává předsedou basketbalového klubu Orli Prostějov. (red)

 

Po třetím zápase Orli prohráli finálovou sérii 4:0

ilustrační foto

Ano, opravdu finálová série Mattoni NBL skončila po třetím utkání 4:0 ve prospěch ČEZ Nymburk, který díky tomu získal jubilejní 10. český titul. 

Prostějované zdecimovaní zraněními, únavou a ekonomickou situací klubu prohráli i dnes ve třetím zápase, a to na domácí palubovce 75:90. K zítřejšímu čtvrtému finálovému zápasu už Orli nenastoupí a kontumačně ho prohtrají, takže oficiální skóre série bude v archivech znít 4:0.

Nejlepším střelcem posledního zápasu sezony byl na straně Prostějova Bohačík s 16 body.

Šest statečných Orlů to vzdalo

ilustrační foto

 

Finále basketbalové ligy Mattoni NBL bude na žádost prostějovských Orlů zkráceno.

BK Prostějov totiž požádal po nedělním druhém finále, aby se série o titul s Nymburkem nehrála na čtyři vítězné zápasy, ale pouze na tři. Prostějované informovali basketbalový svaz, že by ke čtvrtém zápasu, který byl plánován na čtvrtek již nenastoupili, protože hrají jen s šesti hráči a mužstvo je proto již velmi vyčerpané. Ze právy ale jasně vyplývá, že Orli už ani nepočítají s tím, že by ve středu mohli Nymburk aspoň jednou porazit.

Další prohra Orlů, nižší než včera, ale také krutá

ilustrační foto

 

Prostějovští basketbaloví Orli nenašli recept na ČEZ Nymburk ani v druhém finálovém zápase.

Tentokrát se hostům v Nymburce dařilo držet krok s domácím obhájcem titulu o čtvrtinu déle. V druhém poločase se už ale rozdíl začal rychle zvyšovat ve prospěch basketbalistů z Nymburka. Utkání proto skončilo výrazným vítězstvím domácích, a to v poměru 73:49.

Třetí utkání série, která se hraje na čtyři vítězství je na pořadu ve středu v Prostějově (od 18:00).

 

 

ČEZ Nymburk - BK Prostějov 73:49 (10:7, 29:22, 49:32), stav série: 2:0 

Orli vezou z Nymburka "kilo"

ilustrační foto

 

Senzace se v prvním zápase finálové série o titul basketbalového mistra v Mattoni NBL nekonala.

Prostějovští Orli nestačili podle očekávání na ČEZ Nymburk a podlehli na jeho palubovce rozdílem třídy a propastným rozdílem 108:51. Po poměrně vyrovnané první čtvrtině už hosté v dalším průběhu nestačili a podlehli poměrem, kdy Nymburk nastřilel málo vídaný dvojnásobek bodů než Prostějov. Nejlepším střelcem hostů byl se 14 body Bohačík.