Víte co pijete? Vydatné deště mohou zhoršit kvalitu vody ve studních, prověřte ji

Víte co pijete? Vydatné deště mohou zhoršit kvalitu vody ve studních, prověřte ji
ilustrační foto

Silné lijáky a bouřky posledních dní mohly narušit kvalitu vody ve studních. Společnost MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s. proto majitelům studní nabízí zvýhodněné rozbory základních chemických a mikrobiologických parametrů pitné vody. Nabídka platí do konce letošního září.

Lépe prověřit než slepě věřit. Apel, který vysílají laboratoře Moravské vodárenské společnosti. Varují před zhoršení kvality vody, ke kterému mohlo vlivem nedávných vydatných dešťů dojít. Voda v soukromých studních nepodléhá žádné pravidelné povinné kontrole a je tedy pouze na jejich vlastnících, jak se o kvalitu své vody postarají.

„V posledních dvou letech jsme prováděli na sedm stovek rozborů soukromých studní. Výsledky ukázaly, že až osmdesát procent vzorků neodpovídalo alespoň v jednom parametru vyhlášce. Nejčastěji nevyhovovaly mikrobiologické ukazatele. V některých případech byly překročeny limity a také limity pro hodnotu manganu nebo železa,“ uvedla mluvčí společnosti Markéta Bártová. Podle jejího vyjádření je v Česku necelých deset procent obyvatel trvale zásobováno vodou z domovních nebo veřejných studní, vedle toho mnoho lidí používá vodu ze studní na chatách a chalupách o víkendech a dovolených.

„Pouze laboratorním rozborem se dá zjistit, zda je voda ve studni pitná. I na pohled křišťálově čirá voda může v sobě skrývat nebezpečí v podobě znečištění,“ varuje Bártová. Laboratoře proto přichází s cenově zvýhodněnou nabídkou, která bude v platnosti až do konce měsíce září. Majitelé studní regionu Prostějovska mohou vzorky nosit do laboratoře Čističky odpadních vod v Kralickém Háji.

„Zde se lidé domluví, kdy je možné vyzvednout připravené sterilní láhve, do kterých vodu ze studny naberou. Dozví se také, jak správně odběr uskutečnit a kdy je možné vzorky přinést. Součástí protokolu o zkouškách je interpretace výsledků a v případě vzorků, které překročí hygienický limit, je zákazníkům doporučen i vhodný postup řešení pro zlepšení kvality vody,“ poradila mluvčí Bártová. (red)

Ilustrační foto: archiv

 

Poslat nový komentář