Luigi je utajeným chovancem ZOO Olomouc

 Luigi je utajeným chovancem ZOO Olomouc
Foto ZOO Olomouc

Kakadu bílý Luigi je jedním z  prominentních kontaktních zvířat, která chová ZOO Olomouc. Děti se s ním často seznamují při školních výukových programech nebo v rámci příměstských táborů. Letos 28. března bedlivě sledoval, kolik toho návštěvníci vědí o jeho ptačích kolezích u prvního úkolu naší naučné stezky k Mezinárodnímu dni ptactva. Při běžné návštěvě Zoo Olomouc ho však návštěvníci vidět nemohou, protože pro něj zahrada nemá vhodné expoziční prostory. Bydlí společně s řadou dalších papoušků v ubikaci v zázemí zahrady.

Patří mezi dva největší bílé kakadu. Je zcela bílý, až na spodní stranu letek a ocasu, které mají žlutavý nádech, stejně jako lysé okruží okolo oka. Zobák má šedočerný. Oko je u samce tmavě šedé až černé, u samice červenohnědé. Dorůstá délky 52 cm a hmotnosti do 1 kg.

Ve volné přírodě obývá jen několik ostrovů v jihovýchodní Asii a v Indonésii. O jeho životě v původním biotopu se toho ví málo, protože všechny ostrovy, na kterých žije, jsou jen velmi málo navštěvované. Proto se také těžko odhaduje počet jedinců divoké populace. Aktuálně se uvádí čísla od 40 do 180 tisíc exemplářů. (red)

 

Poslat nový komentář