Do Zoo Olomouc přijel Sámer. Bude se ženit!

Do Zoo Olomouc přijel Sámer. Bude se ženit!
Foto ZOO Olomouc

Ze Sýrie přijel za partnerkou do olomoucké zoologické zahrady medojed kapský Sámer. Tříletý krasavec by měl v zoo vytvořit pár se samicí Kyou. Ta se loni v rámci chovu těchto zvířat v zahradách, narodila v olomoucké zoo jako jediná na světě.  

„Sami jsme v očekávání, jak bude jejich sbližování probíhat, prozatím vše nasvědčuje oboustranným sympatiím,“ uvedla zooložka Libuše Veselá. Sámer se rychle zabydluje a u misky s jídlem pravidelně prokazuje, že mu servírované pokrmy chutnají.

Medojed je chován v zoo velmi zřídka. Na celém světě se jedná jen o 16 institucí, v celé Evropě potom pouze o šest zařízení, z toho ve třech případech jde o zoo v ČR. Ta olomoucká má od předloňského října čtyřletého samce Akina a tříletou samici Kali, kteří pocházejí z míst svého přirozeného výskytu v Africe. Právě jejich potomkem je Kya.

Kunovitá i více než patnáct kilogramů vážící šelma, žije ve volné přírodě v Africe a v části jižní Asie. Medojed je všežravec, nepohrdne mršinou, pochutná si i na ovoci a má rád med. (ber)

Poslat nový komentář