V ZOO Olomouc můžete vidět vlky. V novém safari

V ZOO Olomouc můžete vidět vlky. V novém safari
Foto ZOO Olomouc

Zahrada v těchto dnech zpřístupnila další, v pořadí již třetí, část safari. Vyhlídkový vláček vás vezme přímo mezi vlky, od nichž vás bude dělit jen ochranná síť. Bát se ale není třeba. Zvířata jsou zvědavá a prohlédnou si vás, nebezpečí od nich ale nehrozí.

Devětadvacátého července 2013, tedy před 7 lety, se návštěvníci mohli poprvé projet coby pasažéři safarivláčku. Ten je tehdy zavezl do první otevřené etapy vybudovaného safari, a to do Euroasie. „Etapa safari otevírá novou etapu celé zahrady. Návštěvníci se přiblížili zvířatům a zvířata přírodě. Vytvořilo se jim, věříme, prostředí, ve kterém se budou projevovat v rámci soužití s ostatními zvířaty tak, jak jim je dáno,“ uvedl tehdy ředitel zoo Radomír Habáň.

Po Euroasii se otevřela Afrika a v těchto dnech lidé poprvé okusí, jaké je stanout tváří tvář vlkům a projet se přímo v jejich výběhu. Otevírá se Safari Amerika! První vlčí safari v České republice. Následovat budou Austrálie a Arktida.

Vlci prošli "zahřívacími dny" bez návštěvníků, testovacím provozem prošel i samotný vláček. Nejprve jezdil pouze s řidičem, poté nastoupili zaměstnanci zoo a jako poslední se obsadil návštěvníky. Bezpečnost pasažérů v safari zajišťují brány, elektrické ohradníky, bezpečnostní sítě v oknech vláčku. Byť je nový domov vlků rozhlehlý – 1,5 ha, cestující se nemusí strachovat, že by se s žádným vlkem nesetkali. Vlci přichází až k samotnému vláčku a oproti jiným druhům by u nich Karkulka měla šanci. Jistojistě se nedívají, co nesou turisté v košíčku a na babičku se nedotazují. Po projížďce všech dosud vybudovaných safari je ta mezi vlky krásným zakončením. Celkový počet vlků v safari je v současné době 8. Jedná se pouze o samce. Zbylá část smečky setrvala ve svém původním výběhu.

Vláček brázdí všechny části safari zhruba v půlhodinových intervalech. Cena jízdenky je 50,- Kč, jeho kapacita 25 míst. Do vláčku stejně jako do volných výběhů mají zákaz psi jakékoliv velikosti. Vláček vyjíždí od 9:00 s poslední jízdou v 16:45 od pavilonu Kalahari. (ber)

 

Poslat nový komentář