Do Olomouce přicestovala zubatá slečna

Do Olomouce přicestovala zubatá slečna
Foto ZOO Olomouc

Před nedávnem jsme přinesli zprávu o čtyřletém samci levharta mandžuského jménem Akeno. Ten dorazil do Zoo Olomouc v červnu ze Zoo Aschersleben. Před dvěma týdny se dočkal nevěsty. Roční Cora za ním přicestovala až z Kodaně. V těchto dnech jí končí karanténa a návštěvníkům se již ukáže ve venkovním výběhu.

„Tento chovný pár je velkou nadějí olomoucké zoo. Věříme, že tak startuje další úspěšná éra jejich chovu,“ doplňuje zoolog Jitka Vokurková.

Česká republika měla v chovu mandžuských levhartů výjimečné postavení. V zoologické zahradě v Praze se ve své době nacházelo nejvíce čistokrevných zakladatelů mimo území Ruska. Jako druhá s jejich chovem v roce 2001 začala právě Zoo Olomouc, v níž se se doposud odchovalo 12 jedinců. Počty zvířat v zajetí několikanásobně převyšují jejich počet v přírodě. Za poslední léta se jeho stavy zvýšily až na 100 zvířat, která byla spočítána v roce 2017 pomocí fotopastí. Původní monitoring v 70. letech minulého století zjistil pouze 32 jedinců (za využití stop zanechaných ve sněhu).

Vážnou hrozbou pro levharty, kteří obývají lesy na Dálném východě, je pytláctví, ale i lesní požáry, nebo těžba dřeva a nerostných surovin. Ruské zoo v čele se zoo v Novosibirsku podnikají veškeré kroky pro reintrodukci, vypouštění zvířat zpět do přírody. Olomoucká zoo se do ní zapojila v roce 2005 poskytnutím jednoho levharta. (ber)

Poslat nový komentář