Už píchají další, radují se v Zoo Olomouc

Už píchají další, radují se v Zoo Olomouc
Foto ZOO Olomouc

Tak s takovou nadílkou Zoo Olomouc ani nepočítala. U dikobrazů srstnatonosých to píchá pořádně a od letošního září je v jejich příbytku k vidění hned o osm jedinců navíc.

„Dikobrazy chová zoologická zahrada Olomouc ve skupině, která se skládá ze samečka a šesti samiček. Mláďata se postupně rodila v průběhu léta a dohromady naše samičky odchovaly osm jedinců,“ sděluje zoolog  Libuše Veselá.

Dikobrazi dříve patřili k běžně chovaným druhům a byl to také jeden z ustavujících druhů v olomoucké zoologické zahradě, které zde měli již při otevření v roce 1956. V té době se ale chovali dikobrazi obecní. Dikobrazy srstnatonosé chová zahrada od roku 1997. Prvního mláděte se však dočkali až v roce 2012. Od té doby se narodilo celkem 50 jedinců.

Domovinou dikobrazů srstnatonosých je jihozápadní a střední Asie. Žijí v listnatých a smíšených lesích, kde se živí částmi rostlin včetně kůry. V případě, že je uvidíte, jak si pochutnávají na kostech uhynulých zvířat, má to jediné opodstatnění, a tím je potřeba dostat do těla vápník, nikoliv maso. Dikobraz je noční, samotářský živočich. K jeho predátorům patří např. tygr či levhart.

„Dikobrazi mají chlupy přeměněné v ostny různé délky. Měkčí dlouhé ostny vyrůstají na krku a ramenou, kratší vyrůstají na ocase, některé z nich jsou duté a mají velmi ostrou špičku – vydávají chřestivý zvuk. Malý novorozený dikobraz přichází na svět už s ostny. Zpočátku jsou ale měkké, krátké a přilehlé, protože kdyby tomu tak nebylo, kdo by chtěl rodit… Tak odvážná by asi dikobrazí maminka nebyla. Zhruba ve dvou týdnech věku mláděte ostny tvrdnou,“ doplnila mluvčí zahrady Iveta Gronská. (ber)

Poslat nový komentář