Medojedí tajemství je venku. Narodil se kluk!

Medojedí tajemství je venku. Narodil se kluk!
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
Medojedí tajemství je venku. Narodil se kluk!

Mládě se odchovalo úspěšně. Dostalo samostatný prostor, čas i klid. Stalo se pýchou olomoucké zahrady, byť se s návštěvníky dosud nesetkalo. Řeč je o mláděti medojeda kapského. Narodilo se 9. 4. 2021 a jeho pohlaví už není tajemstvím. 1,0!

„Jelikož matka je velmi opatrná a ne příliš přátelská, dlouho jsme o mláděti věděli jen podle zvuků, které vydávalo. V současné době už je jen o něco menší než matka, ale oba jsou na sobě navzájem velice závislí. Mláďata medojedů se od matky odstavují až po 10. měsíci věku, jeho umístění do spřátelené zoologické zahrady má tudíž ještě čas,“ uvádí zoolog Libuše Veselá.

Medojed je chován v zoo velmi zřídka. Na celém světě se jedná jen o 16 institucí. V celé Evropě pouze potom o 6 zařízení, z toho 3 české zoo. Olomouckou skupinu zakládali v roce 2018 samec Akin a samice Kali. Jednalo se o geneticky cenné jedince, jelikož pochází z míst svého přirozeného výskytu v Africe. Olomoucká zoo prozatím odchovala celkem dvě mláďata. V zajetí narozených mláďat, současně zkušeností a informací z prvních týdnů jejich života existuje pramálo, navíc z odchovu ve volné přírodě samice nedělá veřejnou záležitost.

Původ označení pochází z latinského mellivora - mel (med) a voro (žeru, hltám). S touto kunovitou šelmou bychom se tváří v tvář mohli setkat nejen v Africe, ale také v částech jižní Asie. Samci mívají oproti samicím až dvojnásobnou váhu, cca 15 kg. Volná kůže v krční oblasti medojeda chrání nejen proti bodnutí žihadlem, ale také i při napadení, kdy se díky ní podobně jako medvěd malajský dokáže vymanit ze sevření a otočit se až o 180°. Svalnaté přední končetiny má obdařené drápy dlouhými až pět centimetrů. Pomocí nich dokáže během pár minut vyhrabat díru velkou tak, že ji může použít jako svůj úkryt. Jedná se o zvíře aktivující převážně v noci. Medojed je všežravec, nepohrdne mršinou, pochutná si i na ovoci a má rád med. V zajetí se může dožít až 26 let, ve volné přírodě podstatně méně. (red)

Poslat nový komentář