V Zoo Olomouc pracují pro kozy

V Zoo Olomouc pracují pro kozy
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
V Zoo Olomouc pracují pro kozy

Nejen kozy, ale i návštěvníci vítají úpravy ve volném výběhu těchto domácích zvířat. „V rámci projektu Regulace povrchových vod s rozpočtem cca 25 mil. Kč došlo k výměně oplocení, zřídil se nový odvodňovací žlab a žebříky. Celkový výběh dostal nový kabát a vypadá mnohem přívětivěji. Jelikož se jedná o místo, které se těší velké oblibě a zájmu, věřím, že jsme zvelebili výběh k radosti všech,“ uvádí ředitel Radomír Habáň.

Výběh zakrslých koz najdeme v zoo po levé straně před příchodem na vyhlídkovou věž. Jedná se o jeden z prvních výběhů vůbec, původně určený pro chov muflonů, postavený už v polovině 60. let. Později zde návštěvníci mohli spatřit jeleny sika a lamy guanako. Od konce 90. let výběh obývají kozy zakrslé, bylo sníženo oplocení a vybudovány žebříky pro děti tak, aby se výběh stal pro návštěvníky volně přístupným. Bez uzardění můžeme říct, že ho děti chovají snad v největší oblibě z celé zoo. 

Mezi nejznámější zakrslé kozy patří například holandská zakrslá koza nebo koza kamerunská, která se řadí mezi velmi odolná a nenáročná plemena domácích koz a pro užitek se chovají především v západní Africe. 

Kořeny holandské zakrslé kozy spadají do Afriky, konkrétně do oblasti Kamerunu. Do Evropy se dostala přes Nizozemsko. V 60. letech 20. století byly totiž kozy z Afriky ve velkém množství dováženy do Holandska. Záhy si získaly ohromnou popularitu mezi návštěvníky, především mezi dětmi, a položily tak základ chovu v Holandsku. Málokterá holandská zakrslá koza u nás je však skutečně holandská zakrslá koza, většinou kozy často mají příměs krve koz kamerunských. Zaručeně holandských zakrslých koz je u nás velmi málo. Chovají se obvykle ve stádech či menších skupinách, ale nezřídka i jednotlivě, ve výběhu, či na volné pastvě. Pohlavní dospělost kozlů nastává v 9 měsících, pachové žlázy mají umístěné na hlavě. První dva měsíce sají kůzlata mléko, poté začínají přijímat pevnou potravu. Tu u dospělců tvoří tráva, seno, zelenina, granulované směsi. Kozy se dožívají 10 - 14 let. (red)

Poslat nový komentář