Zoo Olomouc se rozloučila s gepardem Dumou

Zoo Olomouc se rozloučila s gepardem Dumou
Foto Zoo Olomouc

V úterý završil svůj 16letý život samec Duma, nejrychleji běhající kočkovitá šelma planety. „Stalo se tak v důsledku chronických potíží zažívacího traktu spojených s vysokým stářím. Návštěvníci ho ve výběhu mohli vidět naposledy včera, kdy se pomyslně přišel rozloučit na komentované krmení“, uvádí zooložka Jitka Vokurková.

„Do budoucna se s gepardy olomoucká veřejnost jistě zase setká, jen ne hned. Je třeba zahájit jednání s koordinátorem této nejohroženější kočky Afriky, která v důsledku ztráty přirozeného prostředí, lidského faktoru a ilegálního obchodu žije v nízké populaci, čítající zhruba 7500 jedinců,“ dodává ředitel zoo Radomír Habáň. 

Olomoucká zoo chová gepardy od roku 1999. Rok 2004 se nesl ve znamení pětek. Zoo ve Dvoře Králové do Olomouce zapůjčila pětiletou samici Massaru, která ve spojení s místním pětiletým samcem přivedla na svět paterčata. Celkově se v zoo úspěšně odchovalo 12 mláďat. 

Gepard štíhlý obývá africké stepi, řídké lesy a lesnaté savany, kde žije samotářským způsobem života, pokud samci netvoří tzv. bratrské smečky, nebo se nespojuje pouze v období páření samec se samicí. Nevyšší počet gepardů nalezneme v Namibii. Jedná se o nejrychlejšího savce planety, dokáže vyvinout rychlost přes 100 km/h. Gepard se

při běhu pohybuje až 7 m dlouhými skoky. Ve vzduchu manévruje dlouhým ocasem, který mu pomáhá udržet rovnováhu. Při běhu vypadá, že levituje.

Touto rychlostí dokáže běžet cca 20 vteřin. Běh je vyčerpávající, gepard se přehřívá a rychle se unavuje. Zajímavá je i neuvěřitelná schopnost měnit akceleraci, a to z něj jednoznačně dělá jednoho z nejhbitějších savců v přírodě. Je nejúspěšnější samotářský lovec, až 70% jeho loveckých pokusů končí úspěchem.

Typickým gepardím znakem jsou černé pruhy táhnoucí se z koutku oka až k tlamě - proto je někdy nazýván coby „kočka, která pláče“. Tyto značky pomáhají odrážet záři slunce.

Gepardi se dožívají v průměru 15 let. (red)

Poslat nový komentář