Z hodonínské ZOO připlula do Olomouce černoploutvá kráska

Z hodonínské ZOO připlula do Olomouce černoploutvá kráska
foto ZOO Olomouc

Hodonínská ZOO po ničivém tornádu přijde o pavilon akvárií. Během několika dnů dokoná ničivé důsledky tornáda a pavilon čeká demolice. Plánuje však stavbu novou. Obyvatelé mořských akvárií se tak vydávají na své cesty do spřátelených zoologických zahrad. Pro žraloka černoploutvého se novým domovem stala právě ta olomoucká.

„Jsme rádi, že jsme mohli této 5leté samici poskytnout dnes už s největší pravděpodobností trvalý domov. I proto, že naše více než 20letá samice získala společnost. Transport proběhl ve speciální kádi, pod odborným dohledem, samice přijela z Hodonína v pořádku a včera již poprvé přijímala potravu,“ dodává Josef Drtil, zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií.

Olomoucká zoo se zabývá chovem těchto paryb od roku 1999. „V tomto roce jsme přivezli 3 jedince, mláďata, která za půl roku vyrostla z původních 30 cm na 60 cm. Jedna z původních samic je v zoo dodnes,“ uvedla mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Akvaristika má v ZOO Olomouc velmi dlouhou tradici. První akvarijní expozice vznikla již koncem roku 1962 v pavilonu opic. Po přestavbě pavilonu šelem koncem osmdesátých let se v něm vybudovalo 6 akvárií o celkovém objemu 11 000 litrů vody a akvarijní expozice se přesunula sem. Později přibyla další nádrž o objemu 7000 l. Od poloviny 90. let docházelo k postupné přeměně sladkovodních akvárií na mořská. V roce 1999 se návštěvníci obdivovali prvnímu obřímu mořskému akváriu o objemu 17 000 litrů, v němž se proháněli právě žraloci černoploutví. V roce 2003 byla v provoz uvedena největší mořská nádrž o objemu přes 40 000 litrů vody, do níž byli přemístěni dva z těchto žraloků. V roce 2005 zatraktivnilo prostory vstupu do zoologické zahrady mořské akvárium, a tím bylo rozšiřování akvarijní expozice prozatím ukončeno. (ber)

Poslat nový komentář