ZOO Olomouc navždy opustila stará dáma. Samice žraloka patřila v Evropě k nejstarším

ZOO Olomouc navždy opustila stará dáma. Samice žraloka patřila v Evropě k nejstarším
foto ZOO Olomouc

Kolem žraloků černoploutvých bylo v olomoucké zahradě poslední dobou rušno. Pozornost na sebe upřeli nově přicestovalí žraloci z Hodonína a Brna, kteří přijeli dělat společnost zdejší letité samici. S tou se však zahrada ve čtvrtek rozloučila. Ošetřovatel ji v ranních hodinách našel uhynulou na dně mořského akvária.

 „Jednalo se o samici žraloka černoploutvého, která se dožila úctyhodných 24 let věku, z toho v zahradě plavala od roku 1998. Byla tady tedy od počátků jako zakládající členka skupiny. Do poslední chvíle se těšila dobré kondici úměrné věku, ještě včera žrala a plavala. Patřila k pěti nejstarším žralokům v Evropě. Jelikož je se zoo spjatá neodmyslitelně, zůstane u nás i nadále. Po preparaci se s ní v rámci edukace budou moci návštěvníci setkat opětně,“ uvádí Josef Drtil, zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií.  Olomoucká ZOO se zabývá chovem těchto paryb od roku 1999.

Žralok černoploutvý patří k rychlým plavcům, žijících v mělkých lagunách v okolí korálových útesů a mangrovech v indicko-pacifické oblasti, přes Suezský průplav vypluje občas i do Středozemního moře. Proniká do hloubek až 75 metrů, mláďata se vyskytují v mělčích vodách. Člověka napadá spíše výjimečně, a to většinou tehdy, když si splete jeho nohy s rybami. Jinak upřednostní menší druhy ryb, korýše a hlavonožce. Celým tělem dokáže vyskočit nad vodní hladinu a rozhlédnout se po okolí – tzv. špionážní skákání. Pohlavně dospívá po dosažení délky 110 cm. Dospělec dorůstá obvykle 110-150 cm, výjimečně až 180 cm. První hřbetní ploutev a spodní část ocasní má na svém konci černé zbarvení. Žraloci jsou živorodí, vejce se vyvíjí v těle samice, která rodí 2-4 mláďata. Žraloci se dožívají 15-20 let věku.  (red)

Poslat nový komentář