Diskuze k životu ve městě? Radši v hospůdce než na veřejnosti!

Diskuze k životu ve městě? Radši v hospůdce než na veřejnosti!
ilustrační foto

Pondělní veřejná diskuze k životu ve městě vynesla na světlo několik témat, která vykrystalizovala od takzvaných kulatých stolů. Mezi nejpalčivější problémy, podle přítomných lidí, patří nedostatek zeleně, nebezpečná křižovatka u Rodenů a absence církevní základní školy.

V aule Gymnázia Jiřího Wolkra proběhla v pondělí diskuse k takzvanému plánu zdraví a kvality života. Lidé se na Fóru zdravého města Prostějova mohli podělit o své náměty a kritiku. V diskuzi se rozebíraly oblasti veřejné správy a rozvoje města, řeč byla o životním prostředí a také sociální sféře. Padaly názory na dopravu, úroveň podnikání, vzdělávání či na možnosti smysluplně a příjemně trávit volný čas.

 

„Na fóru nejvíce zaujaly čtyři okruhy. Body si připsaly oblasti jako založení nového parku, progresivní zeleň za podpory studentů, vyřešení křižovatky u Rodenů a zřízení základní církevní školy,“ nastínila náměstkyně primátora a politička Zdravého města Alena Rašková. Co je ovšem poněkud zarážející, je počet lidí, který se fóra zúčastnil. Jak se ukazuje, větší zájem vzbuzují diskuze u piva, než u „kulatých“ stolů.

 

„Je to každoroční problém. Porevoluční časy, kdy se lidé nadšeně účastnili každé diskuze, jsou pryč. Zájem o veřejné dění je největší v hospodách. Přicházejí jen ti, kterých se to bezprostředně týká. Tentokrát přišlo asi padesát obyvatel,“ krčí rameny Rašková. Z desítky problémů formulovaných občany vznikla anketa. Lidé tak mají opět prostor, aby se vyjádřili k věcem, které považují za problém. Vybírat mohou pět okruhů. Pokud ten svůj v anketě nenajdou, mohou jej na dotazník dopsat. Jako sběrné místo poslouží informační služba magistrátu. Hlasovat je možné do 31. června.  

 

A jaké okruhy v anketě najdeme? Připravena je třináctka oblastí, kterých se lidé dotkli při pondělním setkání. Jde o informační kampaň k předpisům města (podomní prodej), interaktivní orientační systém na magistrátu, oživení centra města, podpora řemesel a vytváření hrdosti na příslušnost k řemeslu, progresivní zeleň za podpory studentů (studentský park), rozšíření městských lázní (venkovní bazén), křižovatka U Rodenů (stavba okružní křižovatky), řešení problému bezdomovectví, tvorba pracovních příležitostí pro lidi bez vzdělání a kvalifikace, úprava autobusových zastávek pro vozíčkáře plus přístupové chodníky, založení nového parku, zateplování mateřských škol a v neposlední řadě bod týkající se zřízení základní církevní školy. (kaa)

 

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář