Zumba oživila prostějovskou sokolovnu

Zumba oživila prostějovskou sokolovnu
ilustrační foto

Ne čaj o páté jako před mnoha lety, nýbrž odpolední „dětská jarní besídka zumby“ oživila v sobotu 21. dubna odpoledne prostory sokolovny na Skálově náměstí. Děti z některých základních škol Prostějova zde pod vedením zkušené certifikované lektorky zumby Dariny Vaverkové předvedly před zraky svých rodičů či prarodičů to, co se za poslední měsíce naučily v kroužcích zumby při základních školách. 

„Obešla jsem základní školy a představila ředitelům, či jejich zástupcům svůj projekt zumba cvičení pro děti,“ svěřila se cvičitelka Darina. „Někteří mi vyhověli a podpořili moji snahu rozvíjet pohybové aktivity dětí v tomto směru, jiní na to neslyšeli,“ dodala.  

Diváci i cvičenci se z úst moderátora Michala Muchy dozvěděli, jak vlastně zumba vznikla. Zrodila se v podstatě náhodou. V roce 1999 v Kolumbii lektor aerobiku Alberto Perez alias Beto zapomněl vzít na hodinu CD s hudbou, kterou běžně používal. Jediné, co měl tenkrát u sebe, byla latinskoamerická hudba, kterou ten den poslouchal v autě. Nezbylo mu tedy nic jiného, než ji pustit a improvizovat. Lidem se tento styl cvičení zalíbil, a tak se zrodila zumba. Je to sportovní aktivita, spočívající v kombinaci posilovacích cviků a tanečních kroků za doprovodu latinsko-americké hudby. Využívá základní kroky salsy, reggaetonu, merengue a curie. Že je zumba naprosto pro každého, o tom se mohli všichni přesvědčit na dnešní besídce. Písnička „Ai Se Eu Te Pego“ od Michel Teló zvedla ze židlí i rodiče a společně s dětmi zaplnili všichni celý taneční parket. Zahanbit se nenechali ani někteří tatínci.  Zájem o zumbu byl vysoký. Celkem si zacvičilo 7 sestaviček více jak 110 dětí. Rodičů a dospělých sem dnes přišlo okolo dvě stěpadesáti. „Jako mladá jsem sem do sokolovny chodila na čaje o páté,“ svěřila se jedna z babiček, která se přišla podívat na svoji vnučku. 

„Mám k sokolovně citový vztah. Poprvé jsem se tady zamilovala a dnes tady tancuje moje vnučka,“ povzdechla si. Možná se sokolovna začne více využívat. „Mám radost, že přišlo tolik dětí. Třeba děti změní trochu svůj život a najdou nový životní styl, nové kamarády, naučí se pracovat v kolektivu, více se otrkají, budou samostatnější a jsem přesvědčena, že jejich život by tak mohl být naplněnější a smysluplnější,“ řekla Darina Vaverková. „Děti tímto způsobem mohou svoje tělo lépe formovat a budou v mnohem lepší fyzické i tělesné kondici, a to i přesto, že nejsou třeba úplně sportovně nebo tanečně nadané či talentované,“ dodala lektorka.       

(mm)

Poslat nový komentář