Tip na sobotu. Historický kočár na cestách a výstava kočárů z filmů a pohádek

Tip na sobotu. Historický kočár na cestách a výstava kočárů z filmů a pohádek
Foto plakát

Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem připravilo na dnešek, 23. března, společně s obcemi a městem Konice pozoruhodnou akci. Slavnostně vypravuje historický cestovní kočár jedoucí po pamětihodných místech Olomouckého kraje. Hlavní zastávka a program je v Konici, pozoruhodné tím, že se zde v dávných dobách přepřahaly koně v povozech.

Akce tohoto druhu se jinde na území ČR nekoná. Jde o zviditelnění obce, města nebo památky a propojení všech generací v našem kraji. Proto je velmi důležité informovat všechny občany a dopřát jim tuto podívanou. Samotná akce je také velmi náročná pro všechny účinkující.

„V programu spatříte postavy dávné historie, cechmistra, mistra kočího, lokaje a podkoní, operního pěvce pana Martino z Vídně, pohádkovou postavu pro malé i velké, a to vše za doprovodu jízdní hlídky několika mužů 1. Hulánského regimentu pro ochranu všech. Kočár plný cestujících a zavazadel přiváží také dárky, které na místě zastavení rozdáváme dětem. Také starostům nebo určeným osobám, které nás budou vítat, předáme Pamětní list a svěcený věneček jako vzpomínku na tento den. Věneček pak každý umístí dle svého uvážení na místní památku, Boží muku, kříž, zvonici, kapličku či kostelík nebo i radnici,“ říká majitel muzea Václav Obr.

Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem 29. 3. 2024 na Velký pátek slavnostně otevírá novou expozici kočárů pod názvem „Kočáry z filmů a pohádek“, které se budou předvádět na akci roku JOSEFKOL 20 a 21. 7. 2024 v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. (red)

Poslat nový komentář