Ovoce bude letos méně. Daří se však švestkám, radují se v Distillery Kleiner

Ovoce bude letos méně. Daří se však švestkám, radují se v Distillery Kleiner
Ilustrační foto ber

Počasí letos ovoci příliš nepřeje. I výrobci pálenek se proto chystají na výrazně nižší sklizeň, která nebude bohatá na všechny druhy. Oproti loňskému roku se však těší na dostatečnou úrodu švestek.

V Distillery Kleiner zaměřené na ultraprémiové pálenky, která se v roce 2017 spojila s Palírnou U Zeleného stromu, se na podobnou situaci pro jistotu vždy připravují. „Každý rok musíme počítat s tím, že může přijít slabší ročník, a se sklizní vždy pracujeme tak, jako by příští sezona nevyšla. Ovoce pro ultraprémiové pálenky z Distillery Kleiner vždy sbíráme alespoň na dvě sezony, abychom měli zásobu kvasu v případě jeho nedostatku,“ vysvětluje výrobní ředitel prostějovské Palírny U Zeleného stromu Michal Šoman.

Neúroda nejvíce zastihne hlavně meruňky, kterým se vloni mimořádně dařilo. Jenže v uplynulých měsících je příroda nešetřila. „Krátce po vykvetení mnoho odrůd spálily mrazy. Daří se jen pozdnějším, u kterých v porovnání s předešlými lety počítáme s maximálně dvacetiprocentní úrodou,“ říká Šoman. Momentálně se podle něj také rozhoduje o tom, jaká bude nakonec úroda višní. Těm totiž nevyhovuje příliš mnoho deště, protože višně pak praskají. Dešťové srážky ale byly v červnu zatím nadprůměrné.

Podle odhadů budou v mimořádné kondici švestky. „Sady, v nichž je pěstujeme, jsou letos na úrodu bohaté. Loni je ve velkém poškodily bouřky a kroupy. To se v letošním roce naštěstí neopakovalo,“ doplňuje Šoman. Dostatek by měl být i špendlíků, které v Distillery Kleiner využívají na špendlíkovou pálenku Wild Pin. (red)

Poslat nový komentář