Distillery Kleiner

Další úspěch moravských řemeslných ovocných likérů ze Žešova!

Foto Kleiner

Přírodní řemeslné ovocné likéry s jemným nádechem mandlí, Ratafia Almond Spirit, které vyrábí rodinná firma manželů Kleinerových z moravského Žešova u Prostějova, zazářily na letošním 4. ročníku největší mezinárodní soutěže destilátů a likérů v České republice – Czech National Spirits Competition 2024. V kategorii mandlových likérů získala jejich Ratafia Mandlička 33 % zlatou medaili jako nejlepší mandlový likér roku 2024.

Vyhlášení výsledků soutěže Czech National Spirits Competition se uskutečnilo během slavnostního večera ve čtvrtek 28. listopadu 2024 v historických prostorách Strahovského kláštera. Letošního 4. ročníku soutěže se zúčastnilo 71 vystavovatelů z 16 zemí, kteří do soutěže přihlásili celkem 293 vzorků. V kategorii mandlových likérů soutěžilo více než šest různých druhů mandlových produktů, zahrnujících různé Mandlovky, Mandlovice či stařené Mandlovice v dubových sudech, a to od Hustopečí, Slovenska až po Aš.

Distillery Kleiner má košer certifikaci na tři ultraprémiové ovocné pálenky

Foto Distillery Kleiner

Značka Distillery Kleiner je nyní držitelem košer certifikátu hned pro tři pálenky. Takto označené výrobky jsou během sklizně, zakládání kvasu a stáčení pod kontrolou rabína. Certifikaci získaly třešňová Sour Cherry, švestková Kleiner Silver Plum a netradiční špendlíková Kleiner Wild Pin.

„Distillery Kleiner se stále více zaměřuje na export do zahraničí. Certifikát je pro nás důležitý nejen v souvislosti s českými zákazníky, ale také při oslovování těch nových po celém světě,“ vysvětluje Boris Rajdl, brand manažer Distillery Kleiner v Palírně U Zeleného stromu. Potvrdilo se to na veletrhu Prowein v německém Düsserdorfu, kterého se palírna zúčastnila letos v květnu. „O značku Kleiner byl ze strany potenciálních odběratelů a zákazníků velký zájem. A na jejich rozhodování o uzavření spolupráce u některých z nich měl pozitivní vliv právě košer certifikát,“ doplňuje Rajdl.

Ovoce bude letos méně. Daří se však švestkám, radují se v Distillery Kleiner

Ilustrační foto ber

Počasí letos ovoci příliš nepřeje. I výrobci pálenek se proto chystají na výrazně nižší sklizeň, která nebude bohatá na všechny druhy. Oproti loňskému roku se však těší na dostatečnou úrodu švestek.

V Distillery Kleiner zaměřené na ultraprémiové pálenky, která se v roce 2017 spojila s Palírnou U Zeleného stromu, se na podobnou situaci pro jistotu vždy připravují. „Každý rok musíme počítat s tím, že může přijít slabší ročník, a se sklizní vždy pracujeme tak, jako by příští sezona nevyšla. Ovoce pro ultraprémiové pálenky z Distillery Kleiner vždy sbíráme alespoň na dvě sezony, abychom měli zásobu kvasu v případě jeho nedostatku,“ vysvětluje výrobní ředitel prostějovské Palírny U Zeleného stromu Michal Šoman.