Starý Prostějov. Závodní Wikovky a Louis Chiron

Starý Prostějov. Závodní Wikovky a Louis Chiron
Foto archiv ber
Další fotky: 
Starý Prostějov. Závodní Wikovky a Louis Chiron

Dnešní fotografie patří nedílně k historii Prostějova. Té historii, které ho proslavila v mnoha zemích světa. Týká se vozů Wikov, pochází z roku 1932 a je velmi vzácná. Zachycuje totiž jeden z Wikovů 7/28 Super Sport na Masarykově okruhu v Brně.

V roce 1932 (4. září) startovali na Masarykově okruhu tovární jezdci Szczyzycki a Konečník na Wikovech 7/28 Super Sport.

V kategorii Voiturette do 1500 cm³ zvítězil Ernst Günther Burggaller na Bugatti T51A v čase 4:31:28,7 h před Francouzem Veyronem a Brunem Sojkou. Adolf Szczyzycki obsadil výborné 6. místo v čase 5:12:19,4 h a v průměrné rychlosti 84 km/h a byl prvním československým jezdcem v tříleté historii závodů na Masarykově okruhu, který dojel do cíle a byl klasifikován.

Získal za svůj výkon putovní ceny ministerstva národní obrany (MNO) a Autoklubu RČs. za nejlepší výkon československého vozu, čestnou cenu místopředsedy ČAMS dr. O. Šulce a plaketu MNO.

Druhý vůz řízený Konečníkem dojel v čase 5:24:40,4 h, těsně po časovém limitu, a nebyl proto klasifikován.

Parádní auto, co říkáte.

Mimochodem, na těchto závodech soutěžil s vozem Bugatti i proslavený Louis Chiron, jeden z nejlepších meziválečných automobilových závodníků světa (druhé foto) (ber)

Poslat nový komentář