Starý Prostějov. Wikov 35

Starý Prostějov. Wikov 35
Foto archiv ber

Dnešní obrázek je z dílny Václava Zapadlíka, který před lety vytvořil sadu historických československých vozidel. Nechyběly mezi nimi ani prostějovské Wikovky.

Václav Zapadlík, český malíř a ilustrátor, byl světovou extratřídou v zobrazení historických automobilů. Byl považován za mistra technických detailů. Jeho kresby a malby starých aut jsou realistické do té míry, že mohou připomínat až fotografie. Přesnější ale je, že vytvářel portréty vozů, které mají svou dobovou atmosféru. Jeho tvorbu lze najít ve stálých expozicích zahraničních muzeí, zejména v USA. Nejrozsáhlejší má v kalifornském muzeu v Danwill u San Franciska, považovaném za největší veteránské muzeum na světě. 

Zobrazený Wikov 35 byl jedním ze šesti závodních vozů, které automobilka WIchterle a KOVářík (WIKOV) vyrobila. Vůz o hmotnosti 750–800 kilogramů poháněl čtyřválec o síle 1730ccm a dosahoval rychlosti až 130 km/hod. Tovární jezdi Adolf Szczyzycki a Jaroslav Konečník s nimi dosáhli řadu úspěchů u nás i v zahraničí. (ber)

Poslat nový komentář