V Cenách kraje v oblasti životního prostředí bojuje Bělecký Mlýn, prostějovské sázení stromů a Eva Zatloukalová. Dejme jim všem hlas!

V Cenách kraje v oblasti životního prostředí bojuje Bělecký Mlýn, prostějovské sázení stromů a Eva Zatloukalová. Dejme jim všem hlas!
Foto olkraj.cz

V Olomouckém kraji se opět soutěží o Ceny kraje za přínos životnímu prostředí. Nominované můžete podpořit hlasy v pěti kategoriích, zástupci Prostějovska pak soutěží rovnou ve třech z nich. Hlasovat pro Bělecký mlýn, komunitní sázení stromů v Prostějově i ekoložku Evu Zatloukalovou můžete na https://cenykraje.cz/…edi. Každý tento kandidát z Prostějovska soutěží v jiné kategorii, takže můžete postupně hlasovat pro všechny tři. Buďme patrioti a podpořme naše želízka v ohni!

V rámci kategorie obcí je nominováno prostějovské komunitní sázení - projekt, v jehož rámci mohou sami občané vysazovat ve městě stromy, které poskytne Statutární město Prostějov. Projekt nejen izeleňuje Prostějov, ale také posiluje vztah občanů k zeleni, kterou si jeho prostřednictvím vlastně "adoptují". I proto si komunitní sázení zaslouží naše hlasy.

O Cenu za významný počin v ochraně životního prostředí v kategorii právnických osob bojuje Bělecký Mlýn s.r.o.. Zemědělský a lesnický podnik zaměřený na agroturistiku hospodaří na 95 hektarech půdy. Maso živočišné výroby využívá pouze ve vlastních restauračních provozech. V oboře (105 ha) farma chová jelena Dybowského a daňka skvrnitého, ve vlastní honitbě (1.000 ha) černou zvěř a srnčí. Farma je součástí výletiště Bělecký Mlýn.

V lesích klade důraz na meliorační zpevňující dřeviny, došlo k vymýcení smrků, krajová pásma lesů jsou zpevněna keřovými porosty. Došlo k výstavbě 5 velkých retenčních nádrží, 2 jsou ve výstavbě a 2 jsou ve stádiu platného stavebního povolení, krajinu doplňuje cca 20 tůní. Činnost je zaměřena na minimální produkci odpadů. Dejte „Běláku" hlas. Zaslouží si to!

Mezi osobnostmi, které mohou dostat cenu za celoživotní přínos, se o naše hlasy uchází dlouholetá prostějovská ochránkyně životního prostředí Eva Zatloukalová. Osobnost spojená s ochránci z ČSOP Iris je také jasnou volbou příznivců ochrany přírody z Prostějovska. (ber)

Poslat nový komentář