Kyselý šťovík. Pro osvěžení i léčbu ledvin

Kyselý šťovík. Pro osvěžení i léčbu ledvin
Foto natura.cz

Šťovík kyselý (rumex acetosa) patří do čeledi rdesnovité. Je vysoký asi 30-90 cm. Kvete v květnu až červnu. Je to vytrvalá bylina, rostoucí na loukách, pastvinách a okrajích cest.

Šťovík je oblíbenou planou zeleninou bohatou na minerální látky. Měl by se konzumovat pokud možno čerstvý. Jeho osvěžující kyselá chuť, způsobená vitaminem C a kyselinou oxalovou, je ideální protiváhou smetanových jídel. Odjakživa byl lékem proti kurdějím, nemoci vyvolané nedostatkem vitaminu C. Kyselina oxalová však s vápníkem tvoří nerozpustné soli, a proto by se ho měli vyvarovat lidé s kameny v ledvinách nebo v močovém měchýři. Šťovík čistí střevo a krev, odvodňuje tělo a prospívá pokožce a sliznici. Je ideálním prostředkem pro očistnou jarní kúru. Budete pak znovu svěží, činorodí a atraktivní — prostě fit. Při rýmě a onemocněních vedlejších dutin rozpouští tuhé hleny a uvolňuje dýchací cesty. Šťovík obsahuje řada léčivých přípravků.

Mladý šťovík utržený na louce rovnou do pusy a důkladně rozžvýkaný: při té představě se člověku sbíhají sliny v ústech. Uhasí žízeň, osvěží a dodá energii. Zkuste to a sami uvidíte: jeho kyselá chuť vás osvěží a naladí na sladké jaro a vše, co s sebou přináší.

Zdravý nápoj

Smoothies jsou koktejly z rozmixováných plodů s čerstvými zelenými bylinkami. Nakrájejte na malé kousky banán a neoloupané jablko (z biosadů) a vložte je do mixéru. Přilijte 2 šálky vody, přidejte hrst šťovíku a vše dobře rozmixujte. Nápoj nalijte do sklenic, zdobte zeleným listem a vychutnejte si probouzející se jarní pocity.(ber)

Poslat nový komentář