Mateřídouška. Něžná bylinka s velkou mocí

Mateřídouška. Něžná bylinka s velkou mocí
ilustrační foto byliny

Mateřídouška obecná roste na slunečných stráních, kolem pěšinek, při okrajích lesů a velmi ráda roste na mraveništích a na lukách. Potřebuje mnoho slunce a tepla, a proto se vyskytuje na kamenitých plochách pastvišť, kde půda vyzařuje hodně tepla.

Při poledních slunečních žárech se z fialových kvítků šíří aromatická vůně, která vábí hmyz a včely. Mateřídouška se k nám dostala ze středozemních krajin v 11. století a v našich zahradách nacházíme rostliny, které nejdříve zplaněly a byly znovu kultivovány jako Thymus vulgaris. Na rozdíl od běžné mateřídoušky je až 50 cm vysoká. Obě však mají stejné účinky. Mateřídouška reguluje vylučování moče a měsíčky, pomáhá při potratech, při normálním porodu urychluje výstup dítěte z těla matky. Čaj z mateřídoušky pročišťuje vnitřní orgány těla.

Mateřídouška se sbírá v době květu od června do září, sbíráme celou nať i s květem. Sdrhnuté lístky a květy používáme v kuchyni  podobně, jako tymián.

Sirup z mateřídoušky užíváme jako prevenci při prochladnutí, doručuje se i při epileptických záchvatech. Na slunci nasbíranou nať a květy při ukládání do sklenice mírně navlhčíme namočenou rukou. Vrstvy zasypeme přírodním cukrem a silně stlačíme. Celé necháme stát asi tři týdny na slunečném místě. Stonky a květy jsou po scezení prosycené cukrem, proto je propláchneme trochou vody a tu přilijeme do sirupu. Potom tekutinu na slabém ohni odpařujeme, nesmí se však při tom vařit. Sirup nesmí být řídký ani hustý, proto ho necháme jednou či dvakrát na zkoušku vychladnout. (ber)

 

Poslat nový komentář