Divizna. Majestátná, dekorativní a léčivá

Divizna. Majestátná, dekorativní a léčivá
Foto zesemen.cz

Diviznu velkokvětou (Verbascum densiflorum) zářící žlutými květy, lidově pojmenovali "královská svíce". Vysoká rostlina je krásná, a tak je ozdobou mnoha zahrad. Sbírají se její květy, které pomáhají v léčbě třeba při nemoci průdušek, plic, sliznice, chrapotu, ale i revmatických a svalových bolestech.

Každý kvítek kvete pouze jediný den. Večer je to jen poupě, přes noc se otevře, dopoledne nádherně rozkvete, a když ho horké polední slunce prohřeje, začne se scvrkávat. Druhý den už většinou odpadne. Proto se sbírají květy za slunečného dne okolo poledne a hned se na slunci suší. Musí vyschnout rychle, jen tak si uchovají zlatožlutou barvu a všechnu léčivou sílu.  V dobré půdě divizna kvete celé léto až do podzimu.

Divizna však má i jiné léčivé účinky. Velké čerstvé listy můžeme používat jako obklad při revmatických a svalových bolestech, na obtížně se hojící rány, na opuchliny a vředy, podobně jako devětsil. Na zahleněný nos se doporučuje šňupání prášku ze sušených květů. Čaj z květů posiluje slabou menstruaci, silný odvar se používá jako kloktadlo. (ber)

Poslat nový komentář