Jitrocel zaceluje rány. A pomáhá od kašle

Jitrocel zaceluje rány. A pomáhá od kašle
ilustrační foto byliny

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) se odedávna používal na rány, všechny druhy kašle, astma, záněty průdušek, zápal plic, popáleniny a nečistou pleť, výplachy, oplachy, obklady, vředy kožní i v trávení, záněty v zažívání a ve střevech, hemeroidy. Jeho listy sbíráme od června do srpna. 

Jitrocel je všeobecně známá, hojně rostoucí vytrvalá plevelná bylina. Na našem území se vyskytují tři druhy jitrocele – kopinatý, větší a prostřední. Nejúčinnější je právě jitrocel kopinatý, jehož typické listy sbíráme od června do srpna, nejlépe předtím, než rostlina vykvete. Úbytek léčivých látek však s kvetením není nijak drastický, takže svěže zelené listy můžeme bez obav sbírat až do konce léta. Jitrocel je jednou z nejchoulostivějších rostlin, pokud jde o sušení. Snadno se zapaří a listy pak ztmavnou. Vlhké a pomačkané listy černají. Sbíráme je tedy pouze za sucha a sušíme je co nejrychleji v tenkých, nejvýše 5 cm silných vrstvách na slunci nebo při umělém teple do 40 °C. Zelenou, až zelenohnědou sušinu uchováváme v dobře uzavřených nádobách.

Jitrocel je od raného středověku známou a užívanou léčivkou. Jméno dostal podle své schopnosti zacelovat rány. Díky obsahu látek hubících bakterie je rozdrcený čistý jitrocelový list přiložený na ránu, popáleninu, vosí či včelí štípnutí ideální přírodní první pomocí. Pomáhá dokonce i při popálení kopřivami – během několika minut zmizí všechny nepříznivé průvodní znaky tohoto „úrazu“. Nálev z jitrocele můžeme používat k výše uvedeným problémům i formou obkladů, nebo pro omývání špatně se hojících hnisavých ran a lišejů.

Vnitřně užívaný jitrocel patří mezi nejúčinnější a nejoblíbenější rostliny proti chorobám z nachladnutí, kašli, zahlenění průdušek a plic – usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a má dezinfekční účinky.

Jitrocelový sirup

Jeden kilogram čerstvých listů umelte na strojku na maso a svařte ho v litru vody s kilogramem nejlépe nerafinovaného cukru a půl kilogramem medu. Vařte deset minut na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pak ji přefiltrujte a chladnou nalijte do lahví. Mňam. (ber)

Poslat nový komentář