Modrá čekanka léčí játra. Najdete ji v Karo

Modrá čekanka léčí játra. Najdete ji v Karo
ilustrační foto

Čekanka obecná (Cichorium intybus) je léčivá rostlina s nádhernými modrými květy. Podporuje například trávení, vylučování žluči a fungování jater. Čekanka je poměrně nenáročná na počasí, lze ji najít podél cest, na loukách, mezích, téměř po celém světě. Z čekanky se využívá kořen, poupata, klíčky, květ, nať.

Kořen čekanky se připravuje jako káva a neobsahuje kofein. Prodává se i pod značkou Karo, je i součástí Melty. Mladé listy se dají přidat do salátu. V tomto ohledu je známější poddruh s názvem čekanka listová, což je listová zelenina. Oblíbená je pro listové puky, které zpestřují saláty.

Kořen čekanky je bohatý na hořčiny jako jsou sesquiterpenlaktony, právě díky nim pomáhá trávení. Guajanolidové glykosidy, kyselina čekanková (derivát kyseliny skořicové), flavonoidy, dále také hydroxykumariny, inulin. Inulin je polysacharid, s mírně projímavými účinky. Nestrávený míří do střeva, kde je potravou pro bakterie. Zhruba metr vysoká trvalka je bohatá na vitamín A (podpora pro zrak), vitamín C, minerály jako železo, draslík, hořčík a také na kyselinu listovou.

Bylo zjištěno, že kořen čekanky pomáhá k poklesu hladiny cholesterolu v krvi, podporuje trávení, vyměšování žluče a žaludečních šťáv.

Krásné modré květy mají vliv na stav zraku. Sbírají se obvykle v červenci. Pro péči o oči se využívají výplachy, případně obklady, které zklidňují. Hodí se tedy při zánětu spojivek (vychladlý nálev).

Listy pomáhají ke zklidnění kožních zánětů a otoků. (ber)

Poslat nový komentář