Pupalka neboli noční svíce. Pomáhá hlavně ženám

Pupalka neboli noční svíce. Pomáhá hlavně ženám
Foto byliny.cz

Pupalka dvouletá (oenothera biennis) léčí kožní onemocnění, premenstruační syndrom, astma, průjmy, kocovinu. Jejím původním domovem je Severní Amerika, v současné době je běžná v celé Evropě. U nás ji najdeme na okrajích cest, na náspech, podél železničních tratí, na rumištích, u starých zdí a podobně.

Pupalka je výjimečná i tím, že rozkvétá až v podvečer kolem osmnácté hodiny a životnost květu nepřesahuje 24 hodin (proto je lidově nazývána „noční svíce“). Její plod tvoří protáhlé tobolky, ve kterých se ukrývají drobná lysá semínka. Kdysi se pěstovala především pro jedlý kořen, který platil za nesmírně výživnou potravinu. Dnes se pěstuje hlavně kvůli semenům – z těch se lisuje velmi kvalitní olej, který se pyšní celou řadou blahodárných účinků na lidské zdraví.

Je to dvouletá, až 1,5 m vysoká rostlina s mohutným do hloubky sahajícím kořenem. V 1. roce vyrůstá pouze růžice listů. V druhém roce vyhání vzpřímenou olistěnou lodyhu, která je dole zdřevnatělá. Listy jsou vejčitě kopinaté, jemně zubaté, střídavé.

V léčení se hlavně uplatňuje olej lisovaný ze semen, který se prodává ve formě tobolek i kapek. Tento preparát je vhodný především na léčbu nejrůznějších kožních onemocnění, hlavně ekzémů, atopických ekzémů i lupénky. Olej ze semen je dále lékem proti kocovině. Semena (i kořen) mají spasmolytické působení (uvolňují křeče), které se uplatňuje hlavně při léčbě premenstruačního syndromu PMS. Mezi jiné blahodárné účinky patří, že snižuje i přecitlivělost v prsou. Olej dále snižuje hladinu cholesterolu, zvyšuje imunitu těla, má velkou nutriční hodnotu a zvyšuje pružnost cév (snižuje fragilitu kapilár). Kořen i semena čistí krev (detoxikace). Samotný kořen se užívá proti průjmům a k celkovému posilnění. Nálev z květů se používá zevně proti kožním zánětům a neuralgiím. Indiáni používali listy pupalky k léčbě kašle a onemocnění hrudníku a dělali z nich obklady na hemoroidy.

Pupalkový olej, který je hlavní léčivou substancí pupalky, se dá vyrobit pouze průmyslově. Většinou se prodává v tobolkách. Kořen se užívá jako zelenina (syrový i vařený), lze z něj dělat i odvar. Květy připravujeme formou asi minutu vařeného odvaru. Semena nadrtíme a užíváme syrová v množství asi jedné moka lžičky 3x denně.

Olej z pupalky lze využít k přípravě jídel. (ber)

Poslat nový komentář