Vrbina penízková léčí rány i pleť

Vrbina penízková léčí rány i pleť
Foto byliny.cz

Vrbina penízková (lysimachia nummularia) patří do čeledi prvosenkovité, je vysoká 10—50 cm, kvete v červnu a červenci. Je to vytrvalá plazivá bylina, kterou najdeme na vlhké, humózní jílovité a kypré půdě, vlhkých loukách, pastvinách a co by okrasnou rostlinu i na zahradách.

Vrbina penízková je sice v dnešní době opomíjenou bylinou, která sloužila odedávna k hojení boláků, ran. Užívala se na bolavé klouby.

Z byliny se sbírá nať, a to v době květu. Suší se ve stínu či za umělého sušení při teplotě 40 až 45 °C. Vrbina obsahuje saponiny, kyselinu křemičitou, třísloviny, enzymy, organické kyseliny. Z květů, listů a lodyh vrbiny - sušené i čerstvé - se dá připravit chutný čaj. Bylinu sklízejte v době květu a sušte ji na vzdušném, stinném místě. 2 lžičky čerstvé nebo 1 lžičku sušené vrbiny zalijte 250 ml horké vody a nechejte asi 10 minut táhnout. Tento čaj při hluboko usazeném kašli zbaví dýchací cesty tuhých hlenů. Při akutních a chronických ekzémech, zvláště u dětí, z něj můžete připravit i obklady.

Zvlášť příjemně chutná čaj ze žlutých květů. 1 lžičku květů zalijte 250 ml horké vody (asi 60 °C) a nechejte táhnout 5 minut. Ve skleněné čajové konvici vypadá zvlášť pěkně.

Rostlina je velmi přínosná i jako kosmetická bylina. Pleťová maska z vrbiny krásně zvláční pleť a zvýší její elastičnost. Díky protizánětlivému účinku se používá jako kloktadlo při aftech a zánětech v ústech i krku.

V zahradě tato rostlina vytvoří pokryvnou vrstvu, která dobude všechny kouty a promění je ve žlutý koberec. Její touha šířit se je neúnavná a její schopnost nechat z každého nepatrného zbytečku kořene vyrašit novou rostlinu, je přímo úžasná. (ber)

Poslat nový komentář