Pupava. Bodlák, který léčí a chutná

Pupava. Bodlák, který léčí a chutná
ilustrační foto byliny

Pupava bezlodyžná (Carlina acaulis) je, lidově řečeno, bodlák. U nás sice roste, ale její domovinou jsou alpské a apeninské pastviny, které se rozprostírají až do výšky okolo 2 000 m. V ČR je chráněná, takže ji nesbíráme. Lze ji ale sehnat celkem bez problémů v e-shopech s bylinami.

Pupava je vysoká přibližně 5 až 10 centimetrů, má pichlavé listy uspořádané do růžice. Květy kvetou od července do října, sbírají se ale hlavně kořeny, které se nechávají vysušit na slunci. Obsahuje inulin, silice, pryskyřice, třísloviny a zvláštní enzym, způsobující srážení mléka.

Pupava podporuje vylučování trávicích enzymů, čistí krev. Podporuje činnost ledvin, aktivuje potní žlázy (a tím podporuje vylučování metabolitů, které se vylučují kůží). Léčí horečku z bakteriální anebo virové příčiny. Podporuje vypocení. Používá se při zánětu dýchacích cest vč. zahlenění, zánětu močových cest, ledvin, žaludku, prostaty a prostatitida. Pomáhá vypuzovat hlísty. Zevně se používá na plísňová onemocnění kůže a nehtů.

Pupava je v gastronomii považována za příbuznou artyčoku. Květný úbor pupavy je masitý a má vynikající chuť, ať už v syrovém stavu, nakrájený na plátky a ochucený olejem a citronovou šťávou, anebo vařený. Čerstvě nasbírané kořeny zbavené dřevnatého jádra a nakrájené na plátky se mohou stát opravdovou pochoutkou, když se nechají kandovat a přelijí se čokoládou.

Pupavu podáváme v podobě prášku, obvykle 3krát denně na 2 špičky kulatého nože, případně v podobě nálevu, v množství asi čtyři sklenice denně. Pro zevní aplikaci dáváme přednost odvaru. Osvědčila se i podoba bylinné tinktury. (ber)

Poslat nový komentář