Česnek. Štiplavý lék na chřipku, angínu i zažívací obtíže

Česnek. Štiplavý lék na chřipku, angínu i zažívací obtíže
ilustrační foto pixabay.com

Chuť česneku se posuzuje zejména na základě jeho štiplavosti, kterou způsobují sirnaté organické látky, z nichž nejvýraznější je alicin. Ten je navíc považován za silné přírodní antimikrobiotikum (tzn. je účinný proti virům i bakteriím).

Již naše babičky používaly česnek jako lék na angínu, chřipku, nachlazení a další různá onemocnění, i na podporu imunity. Česnek také pomáhá při chronickém onemocnění dýchacích cest nebo při žaludečních a střevních obtížích, snižuje hladinu cholesterolu v krvi i vysoký krevní tlak, chrání před trombózou, léčí křečové žíly a je považován za účinnou prevenci před rakovinou. Příznivé účinky má i při vnějším užívání – jeho potíráním lze léčit bradavice, kožní plísně či opary.

Ale pozor, mluvíme o českém česneku, ne o mnohem méně kvalitním česneku čínském. Má výraznější chuť a vyšší štiplavost. V obchodech ho poznáte tak, že má bílo-fialovou barvu, každá palice je originál (tedy má nepravidelný tvar) a slupky jsou tvrdší, pevné a vícevrstvé. Většinou narazíte na paličky, které mají uprostřed stvol a kolem něj pouze pár velkých stroužků (bývá jich cca 5–8). (ber)

Poslat nový komentář