Anýz. Koření, které tlumí bolest

Anýz. Koření, které tlumí bolest
ilustrační foto pixabay.com

Anýz je jedno z nejstarších koření na světě. Již naši předkové jej používali pro jeho léčivé účinky a skvělou chuť, která je lehce kořeněná. V české kuchyni je nejvíce používaný při pečení vánočního cukroví nebo pečiva. Naopak v Asii se využívá hlavně při přípravě masitých pokrmů. Anýz je jedno z mála koření, které tlumí bolesti.

Plody anýzu jsou jedním z nejdéle známých koření. Je uveden již ve staroegyptském Ebersovu papyrusu z doby asi 1 500 let před n. l. Pochází z Egypta a jižní středomořské oblasti. Nyní se pěstuje hlavně na Balkáně, ve Středomoří, v Rusku, střední Asii, ve Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku, ale i na Slovensku a dokonce u nás na jižní Moravě. Kvete od června do května a všechny části rostliny aromaticky voní. Má lehce nasládlou chuť, připomínající lékořici.

Anýz také podporuje vykašlávání a odstraňuje žaludeční nevolnosti a nadýmání. Obsažená silice zvyšuje vylučování trávicích enzymů, což má vliv na celou škálu trávicích potíží. Výborný je také jako doplněk při střevních chřipkách, protože tlumí zvracení. Příznivé účinky tohoto koření se přenášejí do mateřského mléka, jehož tvorbu anýz rovněž podporuje. Dále zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení, omezuje plynatost, působí proti střevním katarům a křečím trávicího traktu. Trápí-li vás zápach z úst, pomůžete si žvýkáním semen anýzu. Anýz je rovněž výborný při očních chorobách. Využití má i v přírodní kosmetice.

Čaj pro dobré trávení

Potřebujeme: 1 lžičku anýzu, 1 lžičku fenyklu, 1 lžičku nastrouhaného zázvoru, 3 dl vroucí vody

Postup: Všechny uvedené ingredience přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odpočívat. Poté přecedíme a popíjíme po douškách, nikdy však nalačno, protože bychom si mohli podráždit prázdný žaludek. (ber)

 

Poslat nový komentář