Rýmovník. První pomoc při rýmě, po holení i proti komárům

Rýmovník. První pomoc při rýmě, po holení i proti komárům
ilustrační foto ber

Nenápadnou rostlinu se rozhodně vyplatí mít doma. Daří se jí na každém okenním parapetu a je vždy připravena pomoci vám od spousty zdravotních neduhů. Na první pohled vám možná připomene hluchavku. Není divu, je to také její vzdálený příbuzný. Jen co se však kolem rostliny nachomýtnete, a snad se jí nemusíte ani dotknout, zaručeně jí od jakékoliv jiné poznáte.

Začne vydávat jemně mentolovou, lehounce kořeněnou vůni. Pokud vezmete jeden lístek do ruky, promnete ho mezi prsty a zblízka přičichnete, pěkně vám protáhne dýchací cesty.

Rýmovník se dá použít téměř jakkoliv, začerstva i tepelně upravený. Jako medicína i jako koření pro dochucení jídel.

Na každé rostlině na vás čekají dužnaté lístky plné ozdravné vůně. Vlastně je to taková domácí aromaterapie. Stačí jen utrhnout lístek a vytvořit si svůj vlastní návyk na používání – někdo ho promne mezi prsty a vymačkanou vodičkou si pomaže nos, někdo lístek zlomí na půl a namaže část pod nosem a někdo jiný si pro jistotu kousek utrhnutého lístku vloží do nosní dírky a nechá chvíli působit.

Moc práce vám nedá ani uvařit si z rýmovníku čaj. Jeden čerstvý lístek do šálku, trocha horké vody a nápoj, který vám pomůže od spousty neduhů, je za pár minut hotov. Spustí se vám po něm rýma a navíc si pochutnáte.

Sirup je zdravý, má jemné aroma rýmovníku a konzistencí a chutí připomíná spíše med. Na jeho přípravu je potřeba zhruba třicet lístků. Nemusíte se bát, že byste si rostlinu zbytečně otrhali, naopak jí to spíše prospěje, znovu rychle obroste a zahustí se.

Rýmovník má i skvělé desinfekční vlastnosti. Jeden lístek je takový malý zelený peroxid. Použít se dá na odřeniny, po štípnutí hmyzem i při spáleninách. Vyzkoušet ho můžete i po holení, kdy je kůže narušená, zarudlá a tvoří se na ní pupínky. Opět jen vymačkanou šťávou potřete postižená místa.

Za letních večerů se vám bude při otevřeném oknu pěkně usínat, pokud rýmovník umístíte do něj. Komáry totiž nenápadná rostlina odpuzuje. (red)

Poslat nový komentář