Bobkový list. Běžné koření s mnoha léčivými účinky

Bobkový list. Běžné koření s mnoha léčivými účinky
ilustrační foto ber

Vavřín vznešený alias koření bobkový list je dekorativní stálezelený keřík, který v bytě, na balkoně či na zahradě udělá spoustu parády. A ještě lepší je, že tak budeme mít pořád při ruce zázračné koření s mnoha léčivými účinky.

Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně, nesmí chybět ve svíčkové, nakládané zelenině nebo v luštěninách.

Umí ale i léčit. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, vitaminy A, B, C či kyselinu listovou, z minerálů vápník, selen, měď, zinek, železo, hořčík a draslík.

Má zejména silně protizánětlivé, antibakteriální a antimykotické účinky. Bobkový list podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, chrání před plynatostí, snižuje hladinu zlého cholesterolu, pročišťuje játra a střeva, podporuje tvorbu žluči. Navíc dokáže snižovat hladinu krevního cukru, proto by ho měli co nejčasněji přidávat do jídla lidé s diabetem druhého typu. Bobkový list pomáhá při revmatických bolestech, artritidě i dně, pozitivní vliv má na močový měchýř, zmírňuje otoky, využívá se při detoxikaci organismu a zbavuje tělo přebytečných solí. Je vhodný také k posílení paměti a zlepšení kvality spánku. Můžete ho vyzkoušet i jako sedativum při bolestech hlavy. Pomáhá při chřipce, nachlazení, kašli a rýmě.

Tělu prospívá nálev z bobkového listu: 2 bobkové listy (můžeme nastříhat na kousky) přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat a scedíme. Pije se vlažný až třikrát denně. Nálev z bobkového listu je velmi dobrý prostředek proti lupům. (ber)

Poslat nový komentář