Kardamon. Voňavé afrodisiakum

Kardamon. Voňavé afrodisiakum
ilustrační foto korenikralu.cz

Kardamom, charakteristický svou božsky smyslnou vůní, patří do stejné čeledi jako zázvor. Povzbuzuje mysl a zbystřuje smysly. Již dlouho je považován za afrodiziakum, částečně díky své neodolatelné vůni. V ájurvédské medicíně je kardamom považován za jednu z nejvíce prospěšných bylin na podporu trávení. Často se také díky své schopnosti uzdravovat katar dýchacích cest přidává do směsí na léčení plic.

Latinský název zní Elettaria Cardamomum a původem je z tropických pralesů Kardamomských hor v pohoří Ghat při jihozápadním pobřeží Indie. Nyní se pěstuje především na Cejlonu. Je to stále zelená rostlina, dosahující výšky 2 až 4 metry, s kopinatými a řapíkatými listy, kvete žlutými květy ve tvaru hroznů. Patří mezi příbuzné zázvoru.

Silice kardamomová způsobuje jeho příjemnou aromatickou vůni s nádechem kořenitě citrónovým. Chutná rovněž tak, kořenitě a nasládle. Používá se jeho plod – tedy semeno, celé i mleté, a to jak v potravinářství, tak v lékařství. Typická vůně se využívá ale i v tabákovém průmyslu a také při výrobě likérů a parfémů. Znám je především ve východní kuchyni, kde je součástí kari koření, používá se do nápojů, zeleninových i sladkých pokrmů, včetně cukroví.

Kardamomová semena obsahují bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamin, riboflavin a niacin. Díky těmto látkám má široké spektrum léčivých účinků:

Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.

Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.

Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, při léčbě zánětů dásní a zubů.

Působí na rychlejší léčbu kůže, i jako prevence při onemocnění dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.

Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.

Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.

Ověřený účinek má na zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, ale je to i prostředek na potenci a afrodisiakum pro mužskou část populace.

Čaj s kardamomem pomáhá také při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.

Semena kardamomu s medem zlepšují kvalitu zraku. (red)

Poslat nový komentář