Kurkuma. Koření proti choření

Kurkuma. Koření proti choření
ilustrační foto pixabay.com

Kurkuma je jednou z nejlepších bylin pro zdravou funkci imunitního systému. Skvělou pověst byliny si udržela po staletí a je vysoce ceněna pro své protinádorové a antibiotické působení. Kurkuma je jednou z nejlepších bylin pro zdravou funkci imunitního systému. Skvělou pověst byliny si udržela po staletí a je vysoce ceněna pro své protinádorové a antibiotické působení.

Kurkumu, pocházející z Asie, řadíme mezi zázvorovité. Stejně jakou u zázvoru, z kurkumy využíváme její oddenek. Její zdraví prospěšné účinky jsou známy již přes 2 tisíce let a vycházejí z prastarých textů ayurvédy. Kurkuma se těší velké oblibě nejen v Indii, ale také Číně, Thajsku, Peru a dalších zemích.

Kurkuma je koření charakteristicky žluté barvy, které se používá především v indické, thajské a perské kuchyni. Z kurkumy je cenná především hlavní aktivní složka, flavonoid kurkumin.

Ve východní indické medicíně je uznávána jako cenný prostředek na pročištění krve (detoxikace) a posílení metabolismu. Používá se k regulování menstruačního cyklu a úlevě od menstruačních křečí, snižování horečky a odstraňování kožních problémů. Je vysoce ceněna jako první pomoc při nežitech, popáleninách, výronech, otocích a pohmožděninách. Kurmuma působí jako antioxidant, udržuje normální činnost kardiovaskulárního systému a činnost imunitního systému. Podporuje normální stav kloubů a kostí, činnost jater, nervové soustavy, dýchacího systému, pokožky a kloubů. Působí protizánětlivě a má vliv na duševní rovnováhu.  

V ajurvédské medicíně je kurkuma často předepisována v dávce dvou zarovnaných čajových lžiček prášku zamíchaných s kokosovým mlékem a podávaných dvakrát denně. Existuje také mnoho bylinných čajů kombinujících kurkumu s dalšími bylinnými přísadami, které mají doplňkový nebo podporující účinek na metabolismus.

V kuchyni ji můžeme přidávat na maso, dá se použít na dochucení tofu, zeleniny, polévek, rýže. Může být součástí různých domácích jogurtových dipů a omáček. (ber)

Poslat nový komentář