Ananas. Afrodisiakum, které chutná, léčí, odtučňuje

Ananas. Afrodisiakum, které chutná, léčí, odtučňuje
ilustrační foto pixabay.com

Vynikající exotické ovoce, které bylo již ve středověku pokládáno za delikatesu, ale také skvělé afrodisiakum, lék na průjem a perfektně fungující odtučňovací prostředek. Řeč je o ananasu. 

Čerstvý ananas by rozhodně neměl chybět ve vašem jídelníčku. Je velmi bohatý na minerály a vitamíny, kromě velkého množství vitamínu C obsahuje také provitamín A, vitamíny B, kyselinu listovou, hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, fosfor a sodík.

Díky vitamínům a minerálům je čerstvý ananas fantastický přírodní lék. Mimo již zmíněných vitamínů v něm najdete i šestnáct minerálních látek a stopových prvků. Jedno z nejlepších přírodních léčiv z něho ale činí mimořádně vysoký obsah bromelinu – enzymu, který štěpí bílkoviny a sráží mléko. Je to navíc silná protizánětlivá látka, která dokáže zmírnit bolest, otoky a podporuje hojení ran.

Působí protizánětlivě, používá se při léčbě onemocnění močového ústrojí, chrání žaludeční sliznici, funguje jako lék na špatné zažívání, napomáhá zdraví vašich kostí, působí pozitivně při léčbě horečky, zabraňuje zvýšené krevní srážlivost, používá se při podpoře léčby depresí.

Jeho konzumace také díky betakarotenu výrazně snižuje riziko astmatu. A používá se taktéž coby léčba při neplodnosti u mužů i žen, a to coby přírodní afrodisiakum. Díky kombinaci již zmíněných látek působí i jako prevence proti rakovině a v neposlední řadě má příznivý vliv na hladinu krevního cukru, lipidů a inzulínu – což je skvělá zpráva pro diabetiky.

Čerstvý ananas je skvělá podpora hubnutí. Bromelin v něm obsažený štěpí bílkoviny a napomáhá trávení, ale současně působí jako ochrana organismu před parazity a bakteriemi ve střevech. Ananas tak ochrání vaši přirozenou střevní mikroflóru, pomůže vám zbavit se přebytečných kil, a ještě k tomu si na něm skvěle pochutnáte.

Ananas je skvělou přísadou ke všem druhům mas, uplatníte ho ovšem i při přípravě asijských jídel nebo salátů. Tradičním pokrmům dodá zajímavou, exotickou chuť a skvěle chutná i samostatně – ať už čerstvý, nebo v podobě kompotu. (red)

Poslat nový komentář