Plevel v podobě ptačince zlikvidujete snadno. Snězte jej

Plevel v podobě ptačince zlikvidujete snadno. Snězte jej
ilustrační foto pixabay

Ptačinec prostřední (Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec nebo jen žabinec, je všudypřítomný, nesmírně urputný, tudíž nenáviděný plevel, který roste všude. Má tendenci se spíše plazit, lodyhu pokrývají chloupky, malé zelené lístky mají vejčitý tvar, kvete drobnými bílými kvítky.

Z žabince sbíráme hlavně na jaře celou nať, nejlépe horních asi 10 cm, později se otrhávají jen lístky, protože časem lodyha ztuhne. Nejkřehčí je nať před rozkvětem. Čerstvě natrhaný ptačinec žabinec chutí připomíná mladý hrášek či mladou kukuřici. Nedá se moc dobře sušit, užívá se čerstvá rostlina, ptačinec žabinec můžeme zamrazit.

Bylina obsahuje mj. tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, vitaminy A, C a E, draslík, hořčík a další zdraví prospěšné látky. Ptačinec žabinec má silné detoxikační, protirevmatické a močopudné účinky.

Na pročištění organismu a nastartování přirozené obranyschopnosti imunity se doporučuje užívat jednu lžička čerstvé šťávy (připravíme ji v odšťavňovači nebo nať rozmixujeme) třikrát až čtyřikrát denně před jídlem po dobu dvou týdnů.

Působí dobře na odkašlávání, výborně rozpouští hleny (dříve se používala při onemocnění TBC).

Používá se při léčbě nejrůznějších kožních chorob (lupénka, atopický ekzémy, akné).

Zmírňuje revmatické potíže.

Je vynikající jako obklad na zanícenou kůži, bolavé klouby a svaly.

 

Čaj proti kašli z ptačince žabince

Hrst čerstvé natě ptačince, 500 ml vody, 1 až 2 lžičky medu. Bylinku zalijeme studenou vodou, necháme asi 5 minut stát, pak pomalu přivedeme skoro k varu – nevaříme, hned sejmeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Pak scedíme. Osladíme medem podle chuti. Nalijeme do termosky.

Toto množství pijeme po doušcích po dobu sedmi dní. Výborně rozpouští hleny a pomáhá s odkašláváním.

Čerstvě natrhané lístky žabince až nečekané dobře chutnají. Přidáváme je do zeleninových i těstovinových salátů, vývarů, polévek, omelet, nádivek, pomazánek, na chléb s máslem nebo do smoothie.

Jarní žabincová pomazánka

1 lučina nebo žervé, 3 lžíce másla, 1 najemno nasekaná jarní cibulka, několik nasekaných lístků medvědího česneku podle chuti, sůl, pepř, nasekaná nať ptačince žabince podle chuti.

Lučinu nebo žervé smícháme se změklým máslem, přidáme nasekanou cibulku, ochutíme solí a mletým černým pepřem, nakonec vmícháme nasekanou nať ptačince a medvědího česneku. (red)

Poslat nový komentář