Další jedlý plevel. Popenec pomáhá při astmatu, chřipce i ekzému

Další jedlý plevel. Popenec pomáhá při astmatu, chřipce i ekzému
ilustrační foto FB

Popenec obecný (glechoma hederacea), častý plevel luk a polí, je drobná bylina, jejíž sytě fialové květy vždy prozradí, kde se skrývá. Sbírá se celá kvetoucí nať. Nemusíte pospíchat, neboť doba kvetení je dlouhá, trvá až do června.

Popenec obsahuje až 7 % tříslovin, soubor hořčin nazývaný glechomin, cholin, organické kyseliny, silici, saponiny, minerální soli (mnoho draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a železa), karotenoidy. Vitamín C se vyskytuje v množství kolem 50 mg ve 100 g natě. Pro léčebné účely se začal používat ve 12. století, v Evropě se stal známý jako takzvaný švýcarský čaj.

Popenec se nejčastěji používá na léčení záduchy - průduškového astmatu. Čaj z popence pomáhá také na kašel, dušnost a nemoci dýchacích cest. Popenec se významně uplatňuje rovněž u chorob močového ústrojí. Uvolňuje, při delším užívání i pomalu rozpouští močové kameny, písek v ledvinách a žlučové kameny. Odstraňuje bolesti při zánětu močového měchýře a močových cest, uvolňuje s tím související zástavu močení. Je také součástí čaje proti pomočování dětí. Obsahuje mnoho vitaminu, což dále rozšiřuje jeho použití jako posilujícího prostředku při hypovitaminóze (nedostatku vitamínů v organismu), chudokrevnosti a chřipce. Silným odvarem z popence se doporučuje omývat kožní vyrážky, ekzémy a špatně se hojící rány. 

  • Popenec můžeme sbírat i po odkvětu, tehdy má již velké, dobře vyvinuté listy.  Vlastní sběr je jediná možnost, neboť bylinka se v lékárně a drogerii neprodává. Popenec je značně aromatická rostlina, v kuchyni se uplatňuje i jako koření - do polévek, kaší, omáček, míchaných salátů, dušené zeleniny, masa, sekané a velikonočních nádivek.  Čerstvý dáváme do omelet, bylinkového másla, tvarohových a sýrových pomazánek, míchaných vajec, bramborových salátů, na vařené brambory, do rýže, do karbanátků a na těstoviny.
  • Sirup z popence vynikající na zánět průdušek - 20 g sušené nati zalijeme 1/2 l vroucí vody, necháme přejít varem, 15 minut vyluhovat a slijeme. Přidáme 1/2 kg medu a zahřejeme, až se vše spojí. Užíváme polévkovou lžíci 3-4x denně při kašli a dalších dýchacích problémech včetně lehčího astmatu. (ber)

Poslat nový komentář