Zdravý rybíz. Uděláte z něj marmeládu i omáčku k masu

Zdravý rybíz. Uděláte z něj marmeládu i omáčku k masu
ilustrační foto pixabay.com

Rybíz je oblíbené bobulovité letní ovoce, které je plné vitamínů a vlákniny. Snadno se dá připravit na sladký i slaný způsob. Skvěle se hodí do salátů, k masu, můžete si z něj udělat marmeládu, sirup, nebo ho zkrátka zamrazit a užít si jeho chuť i v zimě – rybíz totiž výborně snáší mražení.

Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečku a jsou vhodným doplňkem při nachlazení a chřipce. Černý rybíz je doslova vitamínovou bombou. Má velké množství vitamínu C a vysoký obsah rutinu, díky kterému zlepšuje stav cévních stěn a pomáhá při léčbě křečových žil.

Červený rybíz zlepšuje zrak, pomáhá při šerosleposti a je vhodný při léčbě hemoroidů.

 

Rybízová omáčka k masu

Ať už maso grilované, pečené, nebo dušené, lehká kyselá a zároveň pikantní chuť rybízu ho skvěle doplňuje. Při přípravě omáčky rybízovou marmeládu naředíme šťávou z citronu a přidáme 3 lžičky medu, dijonské hořčice a červeného vinného octa. Směs přivedeme k varu a přilijeme trochu červeného suchého vína. Necháme chvíli povařit a na závěr dochutíme solí, pepřem a chilli. (ber)

Poslat nový komentář