Medvědí česnek už ukazuje první lístky

 Medvědí česnek už ukazuje první lístky
ilustrační foto ber

Přichází každoroční sezóna medvědího česneku, která trvá pouze jeden až jeden a půl měsíce. Medvědí česnek je vytrvalá léčivá bylina s podzemní 4-6 cm dlouhou cibulí. Nejčastěji jej najdete ve vlhčích, spíše stinných místech, kde vytváří typické a někdy velmi bohaté porosty. Vyskytuje se v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, na úpatích svahů. Roste na vlhkých, písčitohlinitých až jílovitých půdách. Často je také pěstován jako okrasná rostlina v zahradách a parcích.

Listy a stonky se nejčastěji konzumují brzy na jaře. Mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické než listy a stonky česneku setého. Česnek medvědí se užívá nejlépe čerstvý. Pro dlouhodobější užívání se vyrábí z česneku tinktura, nebo se listy nasekají a zmrazí. Časté je také uložení nasekaných nebo pomačkaných listů v oleji.

Medvědí česnek je nejlépe jíst zasyrova. V kuchyni se ale používá všude, kde česnek setý, tam, kde vynikne jeho jemná a zároveň pikantní chuť. Jednou z předností medvědího česneku je, že konzument pak není „tak moc cítit“. Dává se často do pomazánek, salátů, polévek, másla, dělá se z něj „špenát“ atd. Nejlepší je ho dávat nakrájený do již hotového jídla. Zachová si tak nejvíce prospěšných látek.

Šťáva z listů se někdy používá jako hmyzí repelent. V minulosti se šťávy z česneku medvědího využívalo při dezinfekci v domácnostech. (ber)

Poslat nový komentář