Uvařme si sedmikráskový sirup plný jarních vitamínů

Uvařme si sedmikráskový sirup plný jarních vitamínů
ilustrační foto

Sedmikráska obecná, jinak také sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je bylina, která kvete bílo-růžovými kvítky. V lidovém léčitelství se používala pro hojení ran a také pro své protizánětlivé účinky. Vychutnat si ji můžete v čaji nebo třeba v sirupu, který vám uchová vitamíny na celý rok.

Budete potřebovat 500 květů sedmikrásek (odpovídá 2 velkým hrstem), 500 ml horké vody, 500 g cukru krystal, 1 bio citrón, 1 malý panák rumu.

Natrhejte si zhruba 500 květů sedmikrásek. Nesbírejte je v blízkosti prašných cest a také si dávejte pozor, abyste netrhali květy v chráněných oblastech. Doma květy propláchněte vodou, poté je vložte do hrnce a zalijte 500 ml horké vody. Přidejte pokrájený omytý bio citrón, zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin macerovat na chladném místě. Mezitím se do vody uvolní vitamíny a aroma sedmikrásek, což je pro voňavý sirup žádoucí. Po 24 hodinách tekutinu přes plátýnko přelijte do hrnce a sedmikrásky vymačkejte. Přidejte do hrnce 500 g cukru krystal a pomalu míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte tekutinu k varu a jen krátce povařte, zhruba 3 až 5 minut. Do sirupu nalijte panák rumu pro sterilizaci a ještě horký jej plňte do čistých sklenic.

Pokud víte, že sirup spotřebujete do týdne nebo dvou, uchovávejte ho v lednici. Pokud však chcete, aby vám vydržel déle, zavařte ho při 80 stupních po dobu 20 minut. (ber)

Poslat nový komentář