Co si vyrobit pampeliškové kapary? Nebudete litovat

Co si vyrobit pampeliškové kapary? Nebudete litovat
ilustrační foto pixabay

Originální kapary se připravují z poupat květů keře kapary trnité. Naše české falešné si ale úplně jednoduše vyrobíte z poupat léčivých pampelišek, na které se vyplatí vyrazit ještě než se začnou rozevírat v krásně žluté květy. Podle mnohých také první jarní pampelišky obsahují nejvíce léčivých látek.

Pampelišková poupata by měla být co nejmladší. Měla by být pevně uzavřená a zelená. Ideálně je sbírejte v čisté přírodě a přes den, kdy snadno odlišíte ještě nerozkvetlá poupata od květů, které se na noc uzavírají.

Pampeliškové kapary můžete v kuchyni používat stejně jako ty pravé. Jsou výborné jen tak k pojídání i jako přísada do salátů, těstovin, pomazánek a dipů, na pizzu nebo do omáček.

Pro výrobu kaparů budete potřebovat pouze sůl, vodu a ocet. Míru slanosti a kyselosti volte podle své chuti. Nejčastěji se poupata nakládají do kuchyňského octa (v poměru cca 1:3 s vodou), ale také do jablečného, vinného nebo balzamikového (v poměru 1:1 s vodou). Použít lze také zbylý lák od okurek, který se vodou ředit nemusí.

Potřebujeme:

200 g pampeliškových poupat, 1–2 lžičky soli, 50 ml kuchyňského octa (8%), 150 ml vody

Pampelišková poupata dobře omyjte a spařte v cedníku. Poté ihned dejte do misky s ledovou vodou, kde je nechte chvíli odmáčet, aby se z nich případně odplavily nečistoty. Nechte oschnout (klidně přes noc). Poupata pěchujte po vrstvách do skleniček a každou vrstvu zasypte trochou soli. Poté krátce svařte vodu s octem (případně okurkový lák), nechte chvíli vychladnout a horkou (ne vařící) tekutinou kapary ve skleničce zalijte. Uzavřete, nechte zcela vychladnout a skladujte v temnu a chladu. Nejlépe budou pampeliškové kapary chutnat odleželé po týdnu nebo dvou v lednici.

Ačkoliv jsou sůl a ocet konzervanty (a hotové kapary určitě zmizí jedna dvě), můžete je ještě sterilovat. Skleničky pevně uzavřete a ponořte do hrnce s vodou. Hladina by měla dosahovat cca do ¾ skleniček. Nechte vařit asi 20 minut. Tento krok ovšem není nutný. (red)

Poslat nový komentář