Pro bělejší zuby jezte ovoce. A brokolici

Pro bělejší zuby jezte ovoce. A brokolici
ilustrační foto pixabay.com

Nedávné britské studie prokázaly, že lidé s bělejšími zuby vypadají v průměru o pět let mladší, než jsou. V očích druhých vypadají atraktivnější a mají vyšší úspěšnost při pracovních pohovorech. Bílý úsměv je sen snad každého jedince. Pokud ale nemáte dostatek financí na bělící procedury, můžete si pomoci jinak. Třeba konzumací bělících čajů, ovoce či zeleniny.

V prvé řadě je dobré dopátrat se, proč jsou naše zuby zažloutlé či skvrnité. Může to být třeba kvůli naší náklonnosti ke kávě a tmavým čajům, ale také díky užívání antibiotik, či nemoci zubní skloviny. Základem zářivého úsměvu je tedy hlavně důkladná péče o chrup a snaha vyvarovat se „škůdcům“. Existuje řada potravin, které napomáhají udržet zuby bílé. Nemají sice moc, aby zuby vybělily a zbavily nevzhledných skvrn na sklovině, ale úsilí o zdravý a zářivý chrup podpoří.

Brokolice je bohatá na železo a pomáhá posílit zuby proti bakteriím, které způsobují rozpad skloviny a tvorbu zubních skvrn. Železo obsažené v brokolici má schopnost vytvořit jakýsi ochranný obal na povrchu zubů, čímž minimalizuje kontakt zubů se škodlivými bakteriemi.

Nejlepším způsobem, jak bělit zuby, je každodenní konzumace ovoce. Za nejúčinnější vědci označili jahody, citrónové šťávy a pomerančové kůry. Každé toto ovoce obsahuje řadu enzymů a kyselin, které dokážou prolomit vzniklé nevzhledné skvrny na sklovině. Důležité je zde motto „všeho s mírou“, neboť nadměrné užívání těchto enzymů a kyselin může způsobit rozklad skloviny. Proto je dobré toto „bělení“ završit vypitím sklenice vody. Dalším zázračným ovocem jsou jablka, která obsahují kyselinu jablečnou. Tato kyselina zvyšuje produkci slin, které pomáhají čistit zuby a odstraňovat skvrnky ze zubů.

Tak vzhůru za hezkým bílým chrupem. (ber)

Poslat nový komentář