Skvělý oběd. Cuketový guláš i pro masožravce

Skvělý oběd. Cuketový guláš i pro masožravce
ilustrační foto receptyonline

Skvělý guláš z cukety, klobás, brambor, masitých paprik a dalších dobrot, podáváme s chlebem a zapíjíme dobře vychlazeným pivem.

Na čtyři porce potřebujeme cca 300 g mladé cukety, 250 g žampionů, 6 ks stroužků česneku, 4 ks nožičky pikantní paprikové klobásy, 4 ks menší rajčata (nebo 3 ks středně velká), 2 ks velké brambory, 1-2 ks chilli papričky nebo feferonky, 1 ks červené masité papriky, 1 ks žluté masité papriky, 1 ks větší cibule, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce sádla, 1 lžíce mleté sladké papriky (nejlépe maďarské nebo slovenské), 1 lžička mleté uzené papriky, lístky čerstvé majoránky, voda podle potřeby, čerstvě mletý pepř, sůl.

Ve velké pánvi rozpálíme sádlo, přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Cuketu rozkrojíme podélně napůl a dále krájíme na půlkolečka cca 3 mm silná, přihodíme do pánve. Papriky a papričky (feferony) nakrájíme na nudličky a šup s nimi do pánve. Žampiony oloupeme (nemusíme), nožky odkrojíme (použijeme např. do polévky) a překrájíme na plátky, brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se žampiony přidáme do pánve, klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině. Nakonec přidáme na čtvrtky překrájená rajčata, zbavená bubáků, kdo chce, může je zbavit i slupky. Všechno promícháme, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Přidáme obě mleté papriky, chviličku zarestujeme a zalijeme vodou, vaříme cca 15-20 minut, kontrolujeme zejména brambory, jsou-li měkké. Asi ve 200 ml studené vody rozmícháme mouku a přilijeme do pánve, povaříme cca 10 minut na mírném plamenu a dochutíme solí, pepřem, milovníci ostrého mohou ještě přidat chilli. Natrhané lístky majoránky dáme do guláše až úplně nakonec. (Zdroj receptyonline.cz) 

Poslat nový komentář