Plané ovoce plné zdraví. Dejte si jeřabiny

Plané ovoce plné zdraví. Dejte si jeřabiny
ilustrační foto ber

Jeřabiny jsou malé oranžovočervené plody plné látek, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. V kuchyni a k léčbě zdravotních problémů je však využívá málokdo. Poznejte pozapomenutý lék našich babiček, na který ve volné přírodě narazíte téměř na každém kroku.

Rod jeřáb zahrnuje zhruba 100 až 200 druhů. Na našem území se však nejčastěji setkáte s jeřábem ptačím, jehož plody jsou vítanou potravou pro ptactvo, a jeřábem sladkoplodým, který byl vyšlechtěný z jeřábu ptačího a který má na rozdíl od planého jeřábu méně trpké plody, které lze jíst v malém množství i v čerstvém stavu.

Základní rozpoznávací znaky jsou chuť a tvar listů. Zatímco listy jeřábu ptačího jsou pilovité po celém obvodu a plody natolik kyselé, že se vám po jejich ochutnání zkroutí pusa, plody jeřábu sladkoplodého jsou trpké mnohem méně a jeho listy jsou pilovité pouze do poloviny. Druhá půlka listu je hladká, bez zoubků.

Jeřabiny sice nejsou jedovaté, ale v syrovém stavu vám mohou zadělat na pořádné žaludeční potíže. Kyselina parasorbinová, která je v plodech obsažena, může způsobit nevolnost, bolest hlavy i dávení. Tepelnou úpravou, naložením do alkoholu nebo sušením však tyto jedovaté látky mizí.

Jeřabiny jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Jsou plné minerálů, vlákniny i vitamínů. Posilují obranyschopnost, tělo zbaví těžkých kovů, pomohou při zánětech horních cest dýchacích i při nachlazení. Snižují vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol i hladinu cukru v krvi a podporují činnost střev. Z močových cest vyplaví drobné kamínky i písek. Ženám pomohou překonat období menopauzy. Zlepšují paměť a zmírňují bolesti kloubů.

Jeřabiny můžete zpracovat mnoha způsoby, lze je usušit, zavařit spolu s jablky a hruškami, použít do koláče i k výrobě léčivého sirupu. Výborná je marmeláda z jeřabin, víno i pálenka a skvěle se hodí ke svíčkové, k ochucení zvěřiny i k přípravě nejrůznějších omáček k masu. (ber)

Poslat nový komentář