Recepty z šípku. Vyzkoušejme sirup nebo čaj

Recepty z šípku. Vyzkoušejme sirup nebo čaj
ilustrační foto ber

Sběr šípků pomalu začíná. Vyzkoušejme vitaminový plod podzimu využít třeba proti nachlazení či zánětu v těle. Plody růže šípkové totiž obsahují velké množství flavonoidů, vitamínů C, B, K, karotenu, fosforu, vápníku, draslíku nebo třeba hořčíku.

Šípkové plody mají ohromující účinky právě při zánětech močových cest a ledvin. Stačí si pravidelně dopřát šípkový čaj nebo sirup, které můžete při potížích pravidelně užívat. Složení šípku je protizánětlivé, má močopudné účinky, a ještě čistí krev – proto se vám brzy výrazně uleví. Nezapomeňte tedy každý podzim sbírat šípek. Můžete si jej usušit a využít tehdy, když je potřeba.

Chřipka nebo nachlazení dokážou v podzimním období pěkně potrápit. Nedejte se – uvařte si šípkový čaj. Díky zmíněnému množství vitaminů s bacily rychle zatočíte. Můžete využít čerstvé šípky, které vaříte na mírném ohni ve vodě asi 10 až 15 minut. Tento proces můžete dokonce až 4× opakovat – nejsilnější výluh bývá ten druhý a třetí. Pokud však máte k dispozici šípek sušený, je lepší plody nejprve přes noc namočit a teprve poté opět 10 minut povařit. Šípkový čaj je rovněž vhodný při problémech s pletí – účinně ji čistí, a může tudíž být součástí vaší detoxikace.

Nejen čaj je možností, jak zpracovat šípky. Velmi výborný je rovněž šípkový sirup, který chutná dětem i dospělým. Příprava je jednoduchá, stejně jako jeho použití. Můžete jej totiž přidat do čaje místo medu. Postačí vám 1 kg čerstvých šípků, 1,5 l vody, 1,5 kg cukru, šťáva z pomeranče a citronu, 5 lžic medu.

Šípky důkladně rozmixujte, zalijte vodou a nechte v lednici den odpočinout. Další den můžete směs v hrnci zahřát – nikoliv však vařit. Následujícím krokem po zahřátí je přecezení přes jemné síto. Do tekutiny ze šípků vmíchejte cukr v poměru 1 : 1, citrusovou šťávu a med. Na závěr stačí přelít do sklenice s uzávěrem a po vychladnutí skladovat v lednici.

Šípek není jen bojovníkem proti nemocem, ale také úžasným společníkem v péči o pleť. Šípkový olej je jednou z možností, jak účinně regenerovat pokožku. Pomáhá při léčbě akné, při hojení, regeneraci a výživě, hydratuje a vyhlazuje jemné linky vrásek. Chcete si anti-age produkt vyrobit sami? Stačí si pořídit kvalitní BIO rostlinný olej, do kterého umístíte zralé šípky. V oleji je můžete louhovat až měsíc na slunečném místě. Po měsíci olej pečlivě sceďte a přelijte do tmavé uzavíratelné nádoby. Můžete jej používat na navlhčenou pokožku obličeje i celého těla. Kůže dostane tu pravou péči přímo z přírody. (ber)

Poslat nový komentář