Vatry při pálení čarodějnic oznamte přes webovou aplikaci, vzkazují hasiči

Vatry při pálení čarodějnic oznamte přes webovou aplikaci, vzkazují hasiči
ilustrační foto

Tradiční filipojakubská noc se blíží. Velké společenské akce jsou spojené se zakládáním robustních vater pro pálení čarodějnic. Hasiči proto připravili pár základních pravidel, které byste měli dodržovat nejen při organizaci hromadné akce, ale i při rodinném setkání u ohniště na vlastní zahradě.

Březen a duben jsou totiž měsíce, kdy hasiči vyrážejí k požárům v přírodním prostředí nejčastěji. „Loni jsme řešili téměř dvě stovky požárů trávy, polí, luk a lesů. Letos jsme jich prozatím museli hasit necelých 20,“ říká mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Pokud máte v plánu zakládat na Čarodějnice oheň, oznamte hasičům akci předem. Právnické a podnikající fyzické osoby musejí pálení na volném prostranství hlásit na základě zákona, ostatním organizátorům ohlášení předem doporučují. Využít můžete jednoduchou aplikaci https://paleni.izscr.cz/ Ohlášení pomůže předejít planým výjezdům a naopak, pokud je to nutné, urychlí zásah jednotek.

„Zároveň nezapomínejte na povinnosti, které vyplývají ze zákona o požární ochraně (zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně). Všichni si musí počínat tak, aby nedošlo ke vzniku požáru. Pokud nedodržíte zásady požární bezpečnosti při používání otevřeného ohně, můžete dostat pokutu až do výše 20 tisíc korun. Pokud svým jednáním navíc způsobíte požár, může se sankce vyhoupnout až na 25 tisíc korun,“ doplnila Balážová. (red)

Poslat nový komentář