Napoleonská bitva v Čechách pod Kosířem oživila historii

Napoleonská bitva v Čechách pod Kosířem oživila historii
ilustrační foto
Další fotky: 
Napoleonská bitva v Čechách pod Kosířem oživila historii
Napoleonská bitva v Čechách pod Kosířem oživila historii
Napoleonská bitva v Čechách pod Kosířem oživila historii

Jedinečný výlet do minulosti zažili o poslední listopadové neděli ti, kdo zamířili do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem. Ocitli se přímo ve vřavě napoleonských válek, které se na začátku 19. století prohnaly Moravou a nevyhnuly se ani Prostějovsku. 

Ukázka bitky měla bezmála tisícovku svědků. Šarvátka se strhla mezi jednotkami napoleonských a spojeneckých vojsk (Ruska a Rakouska). Zúčastnila se jí pěchota složená z granátníků a dělostřelců a jízdní jednotky na obou stranách. V dobových uniformách rakouské armády vyzbrojeni palnými i sečnými zbraněmi se předvedli členové Klubu vojenské historie z Ostravy a granátníci z Olomouce. Napoleonovu jízdu tvořili členové brněnské divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci, kteří jsou vyhledávanými aktéry při natáčení bitevních scén v historických filmech Johanka z Arku, Andělská tvář a předvádějí turnaje a šermířské souboje na hradech a zámcích. Nechyběl ani nezbytný doprovod – markytánky, felčaři, bubeníci, praporečníci. Atmosféru bitevní vřavy umocnila reprodukovaná hudba.
„Musím poděkovat všem aktérům, kteří zde byli ochotní vystupovat bezplatně, jak se u vojska říká – bez nároku na žold. Podle reakce diváků se akce podařila a líbila, to bylo cílem všech, kdo se zúčastnili,“ řekl Václav Obr z Muzea kočárů, které společně s Obecním úřadem v Čechách pod Kosířem a za finanční podpory Olomouckého kraje zajímavý program připravilo.
Dopolední ukázka napoleonské bitky měla zakončení odpoledne. Vojenské pěší i jízdní jednotky se sešikovaly před radnicí v Kostelci na Hané a průvodem se vydaly k nedalekému pomníčku u říčky Romže. Ten připomíná právě jedno takové střetnutí napoleonských a spojeneckých vojsk v roce 1805. Účastníci malé piety položili k pomníčku květiny a uctili památku padlých vojáků.
Okolí Prostějova je vyhledávanou přestupní stanicí milovníků historie, kteří se ze severu Moravy vydávají na Slavkovské bojiště a stáje a ubikace ve Výšovicích, Mostkovicích, Kralicích na Hané i jinde nabízejí odpočinek koním i jezdcům. Každoročně se v okolí Slavkova odehrává 2. prosince rekonstrukce slavné Bitvy tří císařů, která patřila k velkým Napoleonovým vítězstvím.
(jap)

Poslat nový komentář