Adventní koncert v Muzeu kočárů

Adventní koncert v Muzeu kočárů
ilustrační foto

V Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem zahájili v pátek sérii adventních koncertů. Po tři večery se mohou milovníci duchovní hudby a historie těšit na předvánoční muzicírování a poutavé vyprávění majietele muzea a restaurátora Václava Obra. Ten slibuje pro každý večer, jak už je u něj zvykem, překvapení jako bonus. 

 

Stejně jako vloni, kdy měly adventní koncerty velmi úspěšnou premiéru, rozzářily se ve svátečně vyzdobeném muzeu kočárové lucerny a spolu s plamínky svíček vytvořily pro předvánoční muzicírování neopakovatelnou atmosféru. Tu umocnil sám Václav Obr svým poutavým povídáním o historii kočárů, vzdal úctu všem řemeslníkům a lidovým tvůrcům z dob minulých i těm současným, kteří jsou mu oporou v jeho práci. Václav Obr pojal adventní setkání nejen jako příjemný dárek v předvánočním čase, ale i jakési ohlédnutí za uplynulým rokem a poděkování všem, kdo s ním pomáhají zachovat pro budoucí generace um a tvorbu generací minulých. 

„Ve štítu  muzea je vepsané motto – víra, naděje a láska. To jsou křesťanské ctnosti, kterých si nesmírně vážím. Otevřete jim i vy svá srdce a nechte je vstoupit a spolu s nimi se oddejte kouzlu adventního času,“ vyzval návštěvníky adventního setkání. Se zaujetím sobě vlastním pak v pološeru odtajnil očekávané překvapení. Víc než stoletou řezbářskou krásu vtělenou do postav andělů. Torza krásných soch objevil majitel starého stavení v Protivanově na půdě ve slámě.  

„Poničené, ale na první pohled živoucí a plačící, se dostaly šťastnou náhodou do mých rukou. Okamžitě mě sochy andělů chytly za srdce, jejich polámaná křídla a utnuté ruce se ztratily někde ve víru století. Tak jak je před stovkou let vyřezal zručný řezbář, tak je dnes stejně šikovný řemeslník opravil a andělé znovu ožijí,“ popsal své pohnutky nad jedinečným nálezem Václav Obr.

Hudební náplň adventního setkání obstaral Ženský pěvecký sbor Obecního úřadu z Bělé pod Pradědem. Ze svého repertoáru, se kterým koncertuje nejen v České republice, ale i v zahraničí, vybraly sbormystryně Hana Zápecová a Vlasta Ťulpíková chorály a písně B. Smetany, W. A. Mozarta, E. Suchoně a dalších mistrů. Adventní koncerty potěší milovníky hudby a příznivce muzea kočárů ještě 10. a 17. prosince.       

(jap)

 

Poslat nový komentář