Obyvatele Drozdovic trápí parkování, chodníky i přechody

Obyvatele Drozdovic trápí parkování, chodníky i přechody
Foto ber

Ulice téměř v centru města, jedna z nejdelších v Prostějově. Sídlo mnoha firem a živnostníků, kde staré domy nahrazují novostavby. Přibývá aut, ale ne parkovacích míst. Chodníky už léta volají po rekonstrukci, obyvatelé po jediném přechodu. A také po úpravě zeleně. Odbory Magistrátu města na požadavky odpovídají vlažně.

„Mám problém přejít silnici. Jezdí tu hodně aut a s kočárem je to o úprku, abych se dostala k domu. Sousedka, která je seniorského věku a chodí o berlích, si stěžuje na katastrofální stav chodníků, které se navíc na jedné straně ulice v zimě vůbec neuklízí,“ sdělila PvNovinkám mladá maminka, která v lokalitě bydlí. Připomněla, že vozidla, parkující před domy, mnohdy zasahují do chodníků natolik, že se nedá projít.

Magistrát velké problémy nevidí. „Pokud se na ul. Drozdovice opravují a staví nové domy, tak parkování v souladu s legislativou si musí řešit majitelé nemovitostí na vlastním pozemku. Majitelům nemovitostí je umožňováno parkovat před vlastním domem (placené parkování), pokud to nezasáhne do okolní zeleně (travnatých ploch). Výsadbu zeleně na ul. Drozdovice značně omezují ochranná pásma inženýrských sítí, které se nacházejí v travnatém pásu podél celé ulice. Stav chodníku prověříme a zajistíme lokální opravy do doby jejich případné celkové rekonstrukce,“ odpověděl odbor správy a údržby majetku města. Odbor rozvoje a investic zváží možnosti, co by se s ní dalo provést: „Každá revitalizace takového prostoru, je časově a projekčně náročná, kdy se musí návrh zpracovat a následně projednat s dotčenými orgány státní správy a samosprávy. Umístění míst pro přecházení podléhá odsouhlasení policie ČR a musí odpovídat všem normovým požadavkům, včetně nasvětlení daného místa, a hlavně zajištění dostatečných šířek jízdních pruhů komunikací. Situaci na místě prověříme a v případě, že bude dostatečná šířka komunikace na umístění chráněného přechodu, nebo místa pro přecházení, navrhneme vedení města, realizaci.“

Suma sumárum, parkování je v gesci majitelů domů, zeleň vysadit nelze kvůli inženýrským sítím a přechody budou vybudovány, pokud je odsouhlasí Policie ČR. Jedinou nadějí je alespoň částečná rekonstrukce chodníků. (ber)

Komentáře

Ty projekce kozích stezek pro kamiony,traktory a SUv, s chodníky pro sebevrahy už skončily?To bude asi ing.Zajíček v důchodu

Poslat nový komentář