Kraj si vynutil zvýšení cen v prostějovské MHD

Kraj si vynutil zvýšení cen v prostějovské MHD
ilustrační foto

V rámci Integrovaného dopravního systému (IDOS) Olomouckého kraje bude i v prostějovské městské hromadné dopravě (MHD) upraveno jízdné u časových jízdenek. Zdražení platí od 1. března.

O úpravě jízdného v (MHD) v Prostějově rozhodla rada města již koncem loňského roku. Od 1. ledna 2012 se cena jízdného zvýšila z 8 na 9 korun.

„Od ledna jsme zvýšili cenu jízdného v MHD o jednu korunu. Všechny ostatní ceny, které se týkaly především zlevněného jízdného, jsme nechali na stejné výši. Protože jsme ale součástí Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, tak od 1. března letošního roku musíme stejně jako všechna města smluvně zavázaná v tomto systému zvýšit i ceny zlevněných týdenních a měsíčních jízdenek, což jsme původně nezamýšleli,“ zdůvodnila zdražení místostarostka Alena Rašková. Týdenní jízdenka podraží z původních 31 korun na 35 a měsíční jízdenka ze 100 na 115 korun. V rámci sjednocení cen museli prostějovští radní s tímto zvýšením ceny souhlasit. 

Krajský úřad také doporučil upravit zlevněné jednodenní jízdné pro děti od 6 do 15 let, pro studenty, pro důchodce do 70 let a pro invalidní občany. To by znamenalo zdražení z 10 na 12 korun. Tento druh jízdného ale není součástí celokrajského tarifu a je platný jen pro území Prostějova, proto radní zdražení v této položce neschválili. 

„Toto naše rozhodnutí je dlouhodobou snahou vedení města nezatěžovat občany nadmíru většími výdaji,“ doplnil starosta Miroslav Pišťák.     

(jap)

 

Ceny jízdného v MHD od 1. 1. 2012:

občanské jízdné:                9 korun

1 denní občanské jízdné: 25 korun

týdenní:                           70 korun

týdenní zlevněná: 31 korun

měsíční:                         230 korun 

měsíční zlevněná: 100 korun

čtvrtletní:                      600 korun

1 denní jízdenka dětí od 6 do 15 let, studentů od 15 do 26 let, starobních důchodců do 70 let, občanů plně invalidních:                     10 korun 

Poslat nový komentář